Profil potencijalnog kandidata

Karijera Andreja Plenkovića: Josipović ga je htio za savjetnika, ali on je prihvatio Jandrokovićevu ponudu

Dražen Ciglenečki

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Početkom 2010. godine Plenković nije niti bio član neke stranke. HDZ-u se pridružio sredinom lipnja 2011., pet i pol mjeseci prije parlamentarnih izbora. Bilo je to na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a, prigodno održanoj u dvorani Globus, na kojoj je iz ruke predsjednice stranke Jadranka Kosor članske iskaznice primilo desetak javnih osoba.



ZAGREB – Gordan Jandroković jedan je od zaslužnijih ljudi zato što se Andrej Plenković ovih dana kandidirao za predsjednika HDZ-a. Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova je, naime, u travnju 2010. godine Plenkovića doveo na mjesto državnog tajnika u svojem resoru, u vrijeme kad se on dvoumio hoće li prihvatiti ponudu novoizabranog predsjednika Ive Josipovića da mu bude savjetnik za vanjsku politiku. Da je tada Plenković otišao na Pantovčak, nakon te epizode sigurno više ne bi bio u poziciji natjecati se za dužnost predsjednika HDZ-a. Bio bi mu to pretežak politički teret.


Plenković se u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio 1994., a razdoblje između 2005. i 2010. proveo je u Parizu kao zamjenik dvojice hrvatskih veleposlanika, prvo Božidara Gagre i zatim Mirka Galića. U veljači 2010. Josipović je u drugom izbornom krugu premoćno pobijedio Milana Bandića i postao predsjednik Republike. Kad je krenuo u ekipiranje svojeg savjetničkog tima, Josipović se odmah sjetio Plenkovića.


Diplomatska karijera


– Plenković je bio moj student na Pravnom fakultetu i to briljantan. Kako je kasnije napravio diplomatsku karijeru, on mi je prvo pao na pamet za savjetnika za vanjsku politiku. Imao sam poslije savjetnicu Romanu Vlahutin, koja je zaista izuzetna, ali Plenkoviću sam prvome ponudio tu savjetničko mjesto. Trebao mi je netko s iskustvom iz državne administracije, a Plenković ima vrhunske performanse. On je vrlo obrazovan, naprosto izvrstan. Uvijek sam o njemu imao odlično mišljenje, rekao nam je jučer Josipović.




No, Plenković je na stolu imao i Jandrokovićevu ponudu i morao je odabrati. Jedan njegov poznanik prisjeća se da aktualnom kandidatu za šefa HDZ-a nije bilo lako donijeti odluku.


– Jako je cijenio Josipovića i pričao je da njegov izbor za predsjednika predstavlja spas za Hrvatsku. Ipak, naposljetku je odlučio ostati u MVP-u, rekao nam je sugovornik koji dobro poznaje Plenkovića.


HDZ-ov europarlamentarac zahvalio se Josipoviću na poslu vanjskopolitičkog savjetnika.


– Rekao mi je da ima drugu opciju, da se želi nastaviti praktično baviti vanjskom politikom kao državni tajnik. Inače, Plenkovićeve političke preferencije nisu mi bile važne. U Uredu predsjednika u mojem mandatu radili su i lijevi i desni, ali praktično nisam imao stranačke savjetnike, naglašava Josipović.


U HDZ-u od 2011.


Početkom 2010. godine Plenković nije niti bio član neke stranke. HDZ-u se pridružio sredinom lipnja 2011., pet i pol mjeseci prije parlamentarnih izbora. Bilo je to na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a, prigodno održanoj u dvorani Globus, na kojoj je iz ruke predsjednice stranke Jadranka Kosor članske iskaznice primilo desetak javnih osoba.


Osim Plenkovića, HDZ-ovci su tog dana, primjerice, postali i glavni državni inspektor Robert Markt, svjetska prvakinja u taekwandou Sanda Livia Maduna, kantautor duhovne glazbe Luka Balvan te ministar obrane Davor Božinović. Zanimljivo je spomenuti i da je vodstvo HDZ-a i Ivanu Maletić, tadašnju zamjenicu glavnog pregovarača o pristupanju Europskoj uniji, nagovaralo da se  učlani u njihovu stranku, ali ih je odbila.


– Tvrdila je da je ona stručnjakinja, a ne političarka, prisjeća se nekad visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a. Maletić je ipak ušla u HDZ godinu dana kasnije, u lipnju 2012., a danas je potpredsjednica stranke i podržava Plenkovićevu predsjedničku kandidaturu.