Uskoro presuda

Kapetan Dragan: Veća je šansa da sam komandovao Gotovinom nego s JNA, ove dokaze ne bi mala djeca sastavila

Mario Matana

Kapetan Dragan, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kapetan Dragan, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

I Alojzija Stepinca su držali u kućnom pritvoru, a ovo je sto puta gore, ukrali ste mi 12 godina života, rekao je Vasiljković



Nakon godinu dana suđenja došao je kraju postupak protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, zapovjednika centra za obuku ALFI, optuženog za ratne zločine i to po tri točke optužnice: za zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila u zatvoru na kninskoj tvrđavi u ljeto 1991. godine, za zlostavljanje i obijanje dvojice hrvatskih vojnika u Bruškoj kod benkovca 1993. godine te za planiranje i izvršenje napada na Glinu i okolna naselja u srpnju 1991. godine, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA.


U četvrtak je naime kapetan Dragan iznio svoju obranu, a potom su završne riječi imali tužiteljstvo i obrana. Presuda u ovom medijski eksponiranom slučaju (posebno se pratio postupak izručenja Vasiljkovića iz Australije, uhićenog još 2006. godine u Perthu gdje se pod imenom Daniel Snedden skrivao kao instruktor golfa, a u srpnju 2015. je konačno izručen RH) očekuje se početkom idućeg tjedna.


Kako se ponašao tijekom dokaznog postupka, tako je Vasiljković nastavio i u svojoj obrani, no nije htio odgovarati na pitanja. Teatralno, iako vrlo kratko, govorio je pred vijećem za ratne zločine splitskog Županijskog suda.




“Kada bi isključili fašizaciju Hrvatske iz ovog procesa, procesa ne bi niti bilo. I Alojzija Stepinca su držali u kućnom pritvoru, a ovo je sto puta gore, ukrali ste mi 12 godina života. Nivo dokaza u procesu, za kojeg sam mislio da će biti ozbiljan, to mala djeca ne bi smislila i sastavila.


Opovrgavam kompletnu optužnicu. Nikad nisam bio zapovjednik niti imao veze sa zatvorom na tvrđavi u Kninu, tako mogu biti i zapovjednik splitskog zatvora. Te priče tobožnjih svjedoka ničim se ne mogu potvrditi” – krenuo je kapetan Dragan, kojem su i ostali navodi smiješni.


“Čovjek koji je bio ovdje kao svjedok, govori takve budalaštine, nekoliko puta je mijenjao svoj iskaz, a na kraju je tu pred vama kazao meni “oprostite gospodine, a tko ste vi?”. Stavlja mi se na teret ubojstvo dva nepostojeća, nepoznata vojnika?! A najveća je nebuloza da sam dogovarao napad s pripadnicima JNA, pa veća je šansa da sam komandovao Gotovinom, nego s JNA…


Ne samo da ništa od toga nisam počinio, nego se zapitajte zašto sam ja ovdje – demonstrativno i teatralno je završio Dragan Vasiljković, koji se podigao s klupe za svjedoke, namjeravajući tako dati dramaturšku notu svom iskazu. Ipak, zaustavio ga je predsjednik vijeća Damir Romac, nije još bilo vrijeme.