Gaf

Kakav šlamperaj: Ured Janice Kostelić pomiješao pulsku Arenu i rimski Colosseum

Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

U Središnjem državnom uredu za šport sve svaljuju na dizajnera

U Središnjem državnom uredu za šport sve svaljuju na dizajnera

Promidžbeni materijali za završnicu Europskog tjedna sporta, koja je ove godine iz Zagreba prebačena u Pulu, odnosno u Arenu, tiskani su s golemom fotografijom rimskog Colosseuma



Na inicijativu Europske unije, velika završnica ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta, najavljena i na prigodnoj konferenciji za novinare prije 20-ak dana, preselit će ove godine iz Zagreba u Pulu. Nakon cjelotjednog programa koji će se održavati u raznim zagrebačkim fitness centrima, vrtićima, školama i ponekim tvrtkama, zadnji dan manifestacije, u subotu, bit će održana besplatna rekreacija za građane u pulskoj Areni.


Tamo će u 20 sati biti održano noćno vježbanje. Upravo su krenule i prijave zainteresiranih vježbača, a i sama presica održana je usred pulske Arene. No, zapravo je pravo pitanje u kojem će se to točno rimskom amfiteatru vježbati, jer ako je suditi po plakatima kojima se najavljuje događaj, to nije pulska Arena.


Naime, sa jumbo plakata, ali i drugog promidžbenog materijala koji se ovih dana može vidjeti u ulicama i u medijima, lako je uočiti da amfiteatar nimalo ne nalikuje pulskom. I on to doista nije, već je riječ o rimskom Colosseumu.




Zašto u promidžbene materijale nisu stavili pulsku Arenu, već rimski Colosseum – a jedna i druga građevina su svjetski poznate i teško je vjerovati da ih netko iz Hrvatske ne razlikuje – upitali smo izravno odgovorne, ujedno i organizatore manifestacije, Središnji državni ured za šport, kojem je, inače, na čelu slavna hrvatska skijašica Janica Kostelić.


Foto Glas Istre


Foto Glas Istre



– Iznimno nam je žao da je došlo do ove greške, međutim stvarno ne našom krivnjom. Naime, sve vizuale nam je radio neovisni dizajner koji kupuje fotografije na legalnim platformama koje ih nude.


Kao što znate, slike koje su zaštićene autorskim pravima nije moguće koristiti. Kako je on u Shutterstock (internetski servis za kupnju fotografija, op. a.) upisao Arena Pula, dobio je sliku koju smo stavili. A ova je odabrana jer smo tražili da bude u noćnoj verziji, kaže nam u svojem odgovoru Marija Crnković, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport.


Dodaje također kako stvarno nisu primijetili da je u pitanju rimski Colosseum, a vjerojatno je, kaže na kraju, autor fotografije pogrešno napisao ključne riječi uz fotografiju.