Ministar zdravstva

KUJUNDŽIĆ NAM OTKRIO PLAN ‘Povećat ćemo porez na cigarete, alkohol, kocku i – telefoniranje’

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima



Računica ministra zdravstva Milana Kujundžića o namicanju dodatne tri milijarde kuna za zdravstveni proračun dovršena je. Točno toliko na godišnjoj se razini, kaže, može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz ili dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću, telefona…


Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, otkriva ministar, neće dirati. S ciljem neophodne financijske stabilizacije sustava, razmišlja zato o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.


– Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde.




To znači da odustajete od skupljeg dopunskog osiguranja, imovinskog cenzusa, i drugih planiranih mjera?


– To ostaju oblici koje treba eventualno razmatrati ako ne bude dovoljno. Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka.


Koliko će zbog toga rasti cijena cigareta, alkohola, telefonskih računa?


– Izračuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak.


Kad očekujete primjenu dodatnog poreza?


– Ona ne može proći bez suglasja u Saboru. Vjerujem da će ljudi neovisno o stranačkoj pripadnosti, o tome tko je na vlasti, a tko u oporbi, to razumjeti. 


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…