Novi plan

KRAH REFORME? Ministrica Divjak odustaje od nabave tableta za svakog učenika

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



Prema planu ministrice Blaženke Divjak, odustaje se od prakse nabave tableta za svakoga učenika uključenog u reformu, objavio je u srijedu Jutarnji list.


Umjesto toga, za učenike nižih razreda od prvog do četvrtog osnovne škole nabavljao bi se jedan tablet za njih četvero. Praksa jedan tablet po učeniku nastavila bi se u predmetnoj nastavi, dakle od petog do osmog razreda, navodi dnevnik.


Takav je plan ministrica znanosti i obrazovanja prezentirala na internom sastanku sa stotinjak savjetnika, održanom u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti. Plan nabave tableta po principu »četiri na jedan« u nižim razredima, prikazan u ministričinoj prezentaciji, zapeo je za oko pojedinim savjetnicima.




Ministrica je navela kako će učenici u razrednoj nastavi koristiti tablete samo u skupnim oblicima rada, za što očito u Ministarstvu smatraju da je dovoljan jedan tablet na četiri učenika, a za više razrede ostaje plan svakom učeniku tablet, prenosi jedan od savjetnika za Jutarnji list.


Podsjećaju da su u ovoj školskoj godini svi učenici 74 eksperimentalne škole dobili tablete, bez obzira na uzrast. U tu je svrhu potrošeno oko osam milijuna kuna.


Tzv. frontalna reforma obuhvatit će od jeseni sve škole i učenike u prvim, petim, djelomično sedmim (biologija, kemija, fizika) razredima osnovnih škola te prvim srednje. Kako reforma od jeseni obuhvaća u razrednoj nastavi jedino prvašiće, ispada da bi prema takvom planu ministrice samo oni od ove jeseni radili na tabletima skupno, odnosno četiri glave na jedan tablet, a princip jedan na jedan zadržao bi se u petim i sedmim. Plan za srednju školu još nije poznat, navodi Jutarnji.


U Ministarstvu znanosti ne potvrđuju niti demantiraju informaciju o prorjeđivanju tableta, uz naznaku da će s punom informacijom, kao i izvorima financiranja, izaći u javnost kroz nekoliko dana, na brifingu za novinare.


»Prezentacija koju spominjete bila je isključivo interne prirode i namijenjena djelatnicima koji su aktivni sudionici frontalne provedbe reforme, ali ne predstavlja punu informaciju i cjelovit plan za jesen jer se model razrađuje između tijela državne uprave«, odgovorili su Jutarnjem u ministarstvu.


Paralelno, nastavnici ne pokazuju žaljenje za odustajanjem od cjelovite nabave tableta, pogotovo nakon lanjskih kašnjenja s njihovom nabavom za učenike eksperimentalce, a potom i pristiglom robom bez kamera, na kojoj su, prigovarali su ravnatelji, zbog loše kvalitete pucali ekrani, piše Jutarnji list.