Vladajuću stranku čeka odluka

KAOTIČNA SITUACIJA HDZ još ne zna svog kandidata za Pantovčak

Damir Cupać

Foto Igor KRALJ/PIXSELL

Foto Igor KRALJ/PIXSELL

Ako je Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja, kako to da o tome još ne postoji odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a? To bi tijelo moralo odrediti HDZ-ovog kandidata. Bilo je tako u lipnju 2014., kad se Grabar-Kitarović natjecala za prvi mandat



ZAGREB  Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na predsjedničkim izborima i pokušati osvojiti svoj drugi mandat. To već neko vrijeme nije sporno. Ali, njezina kandidatura svejedno je i dalje obavijena misterijem.


– Ona je tu, kandidatkinja je, komentirao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak rečenicu predsjednice Republike da će se u Kninu i idućih pet godina viđati s novinarima.


Ako je Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja, kako to da o tome još ne postoji odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a? To bi tijelo, na prijedlog Predsjedništva, moralo odrediti HDZ-ovog kandidata za predsjednika Republike.




Bilo je to tako u lipnju 2014., kad se Kolinda Grabar-Kitarović natjecala za prvi mandat, a na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko.


Službena objava


– Kada je riječ o budućoj kandidaturi, stvari ostaju na onim pozicijama koje smo ranije rekli. Najvažnije je da najprije čujemo njezinu čvrstu i jasnu odluku i nakon toga vjerujem da će je HDZ podržati, izjavio je sredinom veljače Plenković.


Četiri mjeseca kasnije on je na HDZ-ovom skupu u povodu 30. godišnjice osnivanja stranke spomenuo kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović i ona je aklamacijom podržana. Ali, Nacionalno vijeće nije se još sastalo da bi donijelo zaključak da je ona kandidatkinja HDZ-a. Čini se da još nije čvrsto i jasno odlučila o tome i zato Plenković oklijeva.


Dakle, kandidatkinja će biti, ali Plenković ocjenjuje da još nema dovoljno elemenata da bi sazvao Nacionalno vijeće i ovu, za njega vrlo mučnu situaciju, napokon skinuo s dnevnog reda.


– Malo je to sve zbunjujuće i to potpuno nepotrebno. Već dugo je jasno da će se ona kandidirati, ali sama je inzistirala na nekakvoj službenoj objavi. Mi smo to čekali, kako bi HDZ nakon toga dao i službenu potporu predsjednici. Pojedini mediji sada spominju da će ona za nekoliko tjedana izaći s programom, pa ćemo valjda nastaviti odgovarati na pitanja novinara kad će kandidatura, žalio se jučer naš sugovornik iz vodstva HDZ-a, bliski Plenkovićev suradnik.


Karamarko je prije pet godina dogovorio s Kolindom Grabar-Kitarović da će se ona kandidirati za predsjednicu Republike i to je bio temelj za odlučivanje Predsjedništva i potom Nacionalnog vijeće HDZ-a. Danas takav dogovor između Plenkovića i predsjednice, to je posve očito, još nije postignut.


Premijer nema nikakav utjecaj na Kolindu Grabar-Kitarović i osuđen je na čekanje.


Loš rejting


– Predsjednica bi se mogla pismom obratiti Nacionalnom vijeću ili osobno doći na sjednicu kako bi zatražila podršku HDZ-a. Ona ne može prešutno postati naša kandidatkinja, stranka mora donijeti o tome formalnu odluku, ističe izvor iz vrha HDZ-a.


No, što ako Kolinda Grabar-Kitarović uopće ne želi biti kandidatkinja HDZ-a? U petak je predsjednica rekla u intervjuu za Hrvatski radio da se loš rejting HDZ-a i Vlade štetno odražava i na nju.


»Proizašla sam iz HDZ-a i da nije bilo stranke, ne bih bila na ovoj poziciji. Ali, nadstranačka sam predsjednica, što sam pokazala u toliko prigoda«, izjavila je za nedjeljni broj Jutarnjeg lista.


Ako je sada nadstranačka osoba, hoće li uskoro odustati od tog statusa i na izbore opet ići kao HDZ-ova kandidatkinja? Sve je to u vezi Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a iznimno zamršeno, kaotično.


Naravno da je Plenkoviću u tim okolnostima teško bilo što suvislo reći o ovoj temi. Ovako je jučer probao odgovoriti na kritike da je Kolinda Grabar-Kitarović proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu politički zloupotrijebila objavom svoje predsjedničke kandidature.


– Predsjednica Republike Hrvatske, kao što sam sve ovo vrijeme i odgovarao na brojne upite medija, bit će kandidatkinja na idućim izborima. Znate da nema medija koji istodobno nju i sve nas ne obasipaju pitanjem o njenoj kandidaturi. Ono što je ona rekla, ako sam dobro čuo, a jesam, da će u Knin kao predsjednica dolaziti i idućih pet godina. Iz te izjave i formalne najave kandidature i vi i ovi kritičari morali biste razabrati jednu dosta važnu nijansu, kazao je Plenković novinarima u Rijeci.


Koja je poanta te izjave? Vjerojatno je ni sam premijer ne zna. Osim što treba primijetiti da je istaknuo da će Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja, nije dodao HDZ-a.