CARNET se ispričava

Još nije riješen problema masovnog pada školskih web stranica. Informatičkoj blokadi se kraj zasad ne nazire

Ingrid Šestan Kučić

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Intenzivno radimo na hardverskim poboljšanjima i optimizaciji upravljanja sadržajem kako bismo u najkraćem roku poboljšali performanse, poručuju



RIJEKA – Masovni »pad« školskih web stranica koji vlada još od početka tjedna nije riješen ni jučer, a kako bi roditelje informirale o tome kada u ponedjeljak tko mora doći u školu, kada će se dijeliti besplatni udžbenici i kako će biti organizirane smjene tijekom prvog tjedna nastave sve su škole pribjegle lijepljenju obavijesti na vrata.


Što se točno dogodilo i zbog čega su web stranice kolektivno otkazale poslušnost u školama ne znaju, a jednako tako ne znaju do kada će biti u informatičkoj izolaciji i kada će biti vraćene u 21. stoljeće koje im omogućava da u vrlo kratkom roku obavijesti putem web stranica stignu do roditelja. Onaj tko zna u čemu je problem je CARNET, no čini se da ni u toj mreži koja opslužuje 1.200 hrvatskih škola ne znaju kad će problem pada web stranica biti riješen, jer na taj dio našeg upita jučer je izostao odgovor.


Istina, za razliku od prvog dana kada su u CARNET-u bili prilično škrti na riječima te su samo kratko poručili da je zbog pojačanog pristupa web stranicama došlo do određenih poteškoća te da na otklanjanju problema intezivno rade jučer je stigao nešto opširniji odgovor u kojem mole za strpljenje.




– Zbog tehničkih poteškoća određene mrežne stranice škola su nedostupne, dok se neke učitavaju sporije nego uobičajeno.


Intenzivno radimo na hardverskim poboljšanjima i optimizaciji upravljanja sadržajem kako bismo u najkraćem roku poboljšali performanse, odnosno ubrzali rad mrežnih stranica. Ispričavamo se na nastalim neugodnostima te ljubazno molimo za strpljenje i razumijevanje, poručuju iz CARNET-a.


Kolektivni pad školskih web stranica, kaže ravnatelj Osnovne škole Srdoči, Ivan Vukić, nezapamćena je situacija.


– Ne pamtim da smo ikada bili blokirani toliko dana. S obzirom na to da na web stranicama moramo objaviti i natječaje za zapošljavanje morat ćemo to učiniti idući tjedan, a zapošljavat ćemo na rok od 60 dana te u međuvremenu objaviti natječaj, kaže ravnatelj.


Na pitanje što je s web stranicom u drenovskoj školi ravnatelj OŠ Fran Franković Marko Starčević odgovara da je stranica pala.


– Stavili smo obavijest na vrata škole kako bi roditelji znali kada djeca u ponedjeljak moraju u školu i kako je organizirana nastava idućeg tjedna, navodi Starčević.I tako dok su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja prošlog tjedna na turneji kroz Hrvatsku još jednom promovirali Školu za život i uvjeravali kako sve ide kao podmazano i kao po špagi iako je već tada bilo jasno da 90 tisuća tableta neće stići na početku školske godine nego na kraju kalendarske te je rok za dolazak računala za nastavnike prolongiran najprije za rujan, a sada već i za listopad, tjedan prije početka nastave ispostavilo se da to i nije baš tako. Iz tog su Ministarstva lopticu odgovornosti zbog informatičke blokade škola prebacili na CARNET, a na molbu da ministrica znanosti i obrazovanja ipak prokomentira nastalu situaciju jučer su se jednostavno oglušili.

Problemi i s udžbenicima


Nije informatička blokada jedini problem, jer kako kažu ravnatelji iako su besplatni udžbenici počeli stizati u škole još prošli tjedan do jučer nisu svi stigli. Uglavnom nedostaju udžbenici vezani uz Školu za život, a situacija se od škole do škole razlikuje. U nekim školama jučer su svi udžbenici bili na broju dok u drugima još uvijek čekaju. Međutim, to kašnjenje, slažu se ravnatelji, ne bi trebao biti problem za odvijanje nastave, jer prvi je tjedan ionako uhodavanje, a ostaje i nada da će još danas stići.