Suđenje

Ježić: ”Moguće da je dio mita za Sanadera završio na mom privatnom računu”

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

''Novac je bio namijenjen za otplatu kredita Hypo banci, dok je dogovor bio da se novac koristi za poslovanje te da mu se počne isplaćivati nakon godinu, dvije. Da je sve išlo kako je trebalo, tako bi i bilo'', zaključio je Ježić



Svjedoka Roberta Ježića, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u aferi Ina-MOL, u četvrtak je nastavio ispitivati Hernadijev britanski odvjetnik William Boyce.


Ježić je ustvrdio kako je moguće da je dio od pet milijuna eura mita za Sanadera koji su uplaćeni na račun Ježićeve tvrtke Xenoplast završili na njegovom privatnom računu s kojeg je plaćao obaveze prema Hypo banci.


Prije nastavka ispitivanja, Robert Ježić je sudu dostavio dokumentaciju iz koje je vidljivo tko je osnivač i 100-postotni vlasnik Xenoplasta i u kojoj se nalaze svi relevantni podaci koji se odnose na tu tvrtku.




Na upit Williama Boycea kako bi Hrvatskoj platio pet milijuna eura u slučaju da taj iznos mora uplatiti, Ježić je odgovorio da Dioki Holding ”ima potraživanja od potencijalnog strateškog partnera”.


”Pregovaramo i o jednom poslu. Riječ je o talijanskoj tvrtki Adria Oil, a ukoliko ta tvrtka vrati dug Dioki Holdingu, dio novca ću uplatiti u državni proračun”, kazao je Ježić koji nije htio govoriti o strateškom partneru ”kako mu ne bi propao posao”.


Ježić u četvrtak ponovno nije htio odgovoriti na Boyceovo pitanje tko je dioničar koji se povukao iz Xenoplasta, dok sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Maja Štampar Stipić nije inzistiralo na odgovoru smatrajući kako ta osoba nije bila bitna za poslovanje tvrtke.


Uz to, ponovio je i zašto pet milijuna eura nije dao Sanaderu.


”Novac je bio namijenjen za otplatu kredita Hypo banci, dok je dogovor bio da se novac koristi za poslovanje te da mu se počne isplaćivati nakon godinu, dvije. Da je sve išlo kako je trebalo, tako bi i bilo”, zaključio je Ježić.


Sanaderova i Hernadijeva obrana predložila je sudskom vijeću da se pročitaju transkripti izneseni u arbitražnim postupcima Hrvatske protiv MOL-a. Obrana je istaknula kako je Ježić mijenjao iskaze u istrazi, tijekom ovog postupka te u oba arbitražna postupka te smatra kako ti transkripti mogu poslužiti sudu u procjeni u kojoj mjeri Ježić ‘gradi’ svoj iskaz, ali i kako bi se uočile sve nedosljednosti njegovog iskaza tijekom rasprava.


Zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković protivio se prijedlogu obrane navodeći da je riječ o kompilaciji Ježićevih iskaza danih u arbitraži.


”Obrana nas svakog dana iznenadi s dokumentima o kojima ne znamo odakle dolaze i kako s pribavljeni”, rekao je Petković.


Sudsko vijeće će o prijedlogu obrane odlučiti do petka kada Ježić nastavlja sa svojim svjedočenjem.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.


Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko Ježićeve tvrtke navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.