Izbori u HDZ-u

Jandroković obećao da neće napustiti Plenkovića: ‘Krenuo sam s tim čovjekom i ostat ću uz njega’

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Dnevniku Nove TV razgovarao je s Mislavom Bagom o unutarstranačkim izborima u HDZ-u i najavio da će do njih doći ovog proljeća, što je, ističe, u skladu sa statutarnim rokovima.


“Unutarstranački izbori su vrlo kompleksna priča i bira se sedam pozicija izravno. Bira se predsjednik stranke, zamjenik predsjednika, potpredsjednici stranke. Na nižim razinama županijski predsjednik, gradski predsjednik, općinski predsjednik i potpredsjednici tih tijela.


Imamo i četiri razine tijela, kao što su temeljni ogranci, županijski, gradski i općinski odbori i na kraju sabor stranke. To sve traje tri mjeseca. Mi ćemo ih raspisati u idućih nekoliko tjedana i u ožujku ćemo imati izbore”, rekao je Jandroković.


‘Andrej je moj favorit’




Dodao je da je njegov favorit aktualni predsjednik.


“Andrej Plenković je moj kandidat. Mi surađujemo već tri i pol godine. On je čovjek koji može voditi i treba voditi HDZ iduće četiri godine. Mislim da je najbolji kandidat”, kazao je Jandroković i dodao da Plenković treba voditi i Hrvatsku.


Dotakao se i ostalih kandidata. Rekao je da je najvažnije da se izbori provedu demokratski.


“Danas je nekoliko kandidata iskazalo svoje ambicije. Počeli su s kampanjom iako nisu raspisani izbori. Logično je da dođe do takvih kretanja. No važno je da izbori budu demokratski, važno je da se pokaže demokratska snaga HDZ-a, sve mora biti strogo institucionalizirano. A moj izbor je aktualni predsjednik”, ponovio je Jandroković.


‘Mnogo je difamacija išlo prema meni’


“Razočarat ćete one koji kažu da je Jandroković glasnik promjena u HDZ-u”, pitao ga je Bago.


“Mnogo je difamacija išlo prema meni, još od početka moje karijere. Pokušavalo me se prikazati kao čovjeka koji nije lojalan. Sve će se vidjeti u idućim tjednima i u idućim mjesecima. Krenuo sam s tim čovjekom i ostat ću uz njega”, rekao je Jandroković.


Razgovarali su i o predsjedničkim izborima. Shvatio je da su izgubili kad je vidio izlazne ankete.


Na opasku da HDZ nema koalicijski potencijal, rekao je da ga nemaju ni druge strane.


“Dolaze nove generacije. Njih zanima ekologija. Moramo modernije promišljati politiku”, rekao je.


‘Ressler je mlad, žao mi je’


O najavljenoj tvrdoj kohabitaciji između Andreja Plenkovića i izabranog predsjednika Zorana Milanovića Jandroković kaže da će bit sukobljavanja.


“Radi se o dvije političke opcije. Bit će sukobljavanja. No postoje načini kako se prevladaju takve situacije. To su kompromisi. Mi ćemo se čvresto boriti za svoje stavove, ali dolazit će do sukoba. No mislim da će biti razboritosti”, odgovorio je Jandroković, a komentirao je i izjavu Plenkovićevog ljubimca karla Resslera koji je rekao da nitko u HDZ-u nema bianco podršku.


“Karlo Ressler je mladi političar i žao mi je da je tako postupio”, rekao je, ali nije htio otkriti je li Resslerov istup bio nekorektan.


“Ne bih upotrijebio tu riječ. Svi imamo svoje planove, ali moramo voditi računa o kontekstu. Žao mi je što je tako postupio”, kazao je Jandroković u razgovoru s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV.