Predsjednik Sabora o incidentu

Jandroković: Treba utvrditi korijene meteža jer je premijer reagirao na optužbe za veleizdaju

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Kad nekoga optužite da je veleizdajnik, onda ste ga optužili za teško kazneno djelo«, kazao je Jandroković, i dodao da svi moraju biti odgovorni za ono što čine



RUGVICA Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak novinarima u Rugvici, vezano za incident između premijera Andreja Plenkovića i Mostova zastupnika Nikole Grmoje da je premijerova reakcija, koliko god neprimjerena, reakcija na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.


»Nismo svi isti, postoji reakcija, postoji povod, odnosno ono što je izrekao zastupnik Mosta«, rekao je Jandroković komentirajući incident u sabornici i pozvao medije da utvrde korijene meteža, odnosno tko je izazvao incident koristeći neprimjerene riječi. Iako smatra da je premijerova reakcija bila neprimjerena drži da je to bila reakcija na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.


Jandroković je rekao da su Grmojine optužbe za veleizdaju teške, a izrekao je zato, dodao je, jer se nije sastalo povjerenstvo i jer nije blokirana Srbija u pregovorima za Europsku uniju.




»Kad nekoga optužite da je veleizdajnik, onda ste ga optužili za teško kazneno djelo«, kazao je Jandroković, i dodao da svi moraju biti odgovorni za ono što čine.


»Politički diletantizam, populizam i demagogija te vrste gdje se poziva da se Hrvatska dovede u međunarodnu situaciju koja bi joj naštetila, može samo onaj tko je politički priglup ili onaj tko ništa ne razumije ili je jako zlonamjeran i zlurad«, izjavio je predsjednik Sabora.


Na novinarsku primjedbu da su i HDZ-ovi zastupnici optuživali oporbu za veleizdaju, Jandroković je rekao da radilo o izoliranim slučajevima, dok se u slučaju Mostova zastupnika radilo o namjeri.


»Pritom namjerno izazivaju tenzije između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine, to je osmišljeno, oni to čine da bi sakupljali jeftine političke bodove«, kazao je Jadnoković i ocijenio da se tu radi o prljavoj političkoj igri.


Smatra da Plenković nije pokušao napasti Grmoju, već da mu je htio objasniti da to što je izjavio nije prihvatljivo.


Ako bude ucjena, idemo na prijevremene izbore


Vezano za pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Vladi, Jandroković je rekao da te zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema. »Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore«, rekao je Jandroković.


Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt »Zagreba na Savi« i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s Včadom i financira se s 85 posto EU sredstava.


Ne mogu govoriti o poveznici dok ne završi istraga


Upitan postoji li poveznica napada na učenika vukovarske Tehničke škole »Nikola Tesla«, koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, s konferencijom za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivan Penava i objavljivanjem video snimke djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu, Jandroković je kazao kako ne može govoriti o poveznici dok ne završi istraga.


»Ne mogu vam govoriti što je moglo proizvesti određeni efekt, ali isto tako bih upitao je li u redu da se za vrijeme hrvatske himne netko ne digne«, rekao je Jandroković. »Ovdje se radi o djeci, treba ih štititi i poštivati pravo privatnosti djece, ali isto bi tako bilo dobro da se poruči svima u Hrvatskoj da treba ustati kada svira hrvatska himna jer je to iskazivanje poštovanja prema hrvatskoj državi i hrvatskom narodu«, rekao je.


Zauzeo se za balansirani pristup ozbiljnim pitanjima. To po njegovim riječima već prelazi crtu kada se govori o običnoj politici, tu se zadire u temeljne slobode, temeljna prava, ugrožavaju se te slobode i prava i moramo biti jako oprezni s onim što izgovaramo i kako to radimo«, kazao je.