Javni poziv

JOŠ JEDAN POKUŠAJ Država prodaje “klub Jugolinije” u Kostreni za 23 milijuna kuna

Barbara Čalušić

Atraktivni kompleks smješten je između ceste i uvale Svežanj  / snimio D. ŠKOMRLJ

Atraktivni kompleks smješten je između ceste i uvale Svežanj / snimio D. ŠKOMRLJ

Ranije se u više navrata na prodaju nudio 63 postotni udio, a sada se prodaje cijeli kompleks u vlasništvu RH i CERP-a. Ako prodaja ne uspije, Općina Kostrena zainteresirana je za koncesiju



Kompleks nekadašnjeg »kluba Jugolinije« odnosno Croatia Linea u Kostreni najskuplja je od sveukupno 44 državne nekretnine koje je u javnom pozivu za podnošenje ponuda za kupnju proteklog tjedna oglasilo Ministarstvo državne imovine. Početna cijena ovog kompleksa koji se nalazi iznad slikovite kostrenske uvale Svežanj iznosi 22,85 milijuna kuna, a ponuditelj mora položiti jamčevinu u visini od 1,14 milijuna kuna. Rok podnošenja prijava je 1. rujna kada bi trebalo biti poznato ima li zainteresiranih investitora za nekad atraktivan, a danas zapušten kompleks propalog brodara koji bezuspješno pokušava naći novog vlasnika punih 17 godina.


Za razliku od prethodnih pokušaja prodaje bivšeg »kluba Jugolinije« koji je sada bivši vlasnik Croatia Line u stečaju od 2000. godine pokušavao prodati više od deset puta, ovaj put se prodaje cjelokupni kompleks koji se prostire na 14 tisuća četvornih metara i koji je danas u suvlasništvu Republike Hrvatske s 37/100 idealnih dijelova te Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa 63/100 idealnih dijelova. Ranije se na prodaju nudio 63 postotni udio u kompleksu koji je obuhvaćao glavnu zgradu nekadašnjeg kluba, pomoćne građevine, sportske terene i okućnicu. Jedna od početnih cijena iznosila je 31 milijun kuna da bi na jednoj od posljednjih prodaja bila spuštena na 17 milijuna kuna, koliko je trebalo izdvojiti za 63 posto udjela u kompleksu iznad Svežnja.



dvorište površine 1.474 kvadrata




jog površine 98 kvadrata


kuglana površine 565 kvadrata


igralište površine 575 kvadrata


put površine 1.011 kvadrata


igralište površine 184 kvadrata


igralište površine 742 kvadrata


igralište površine 1.221 kvadrat


jog površine 94 kvadrata


igralište površine 424 kvadrata


park površine 7.212 kvadrata


gospodarska zgrada površine 30 kvadrata


kuća površine 484 kvadrata


gospodarska zgrada površine105 kvadrata



Sentimentalna veza


Osim sentimentalne veze mnogih Kostrenjana s bivšim »klubom Jugolinije«, svaka garnitura vlasti u Kostreni dosad je naglašavala da se ovaj objekt mora vratiti u funkciju. To misli i novi kostrenski načelnik Dražen Vranić. On smatra da je za Kostrenu dobro da kompleks bivše Jugolinije napokon nađe investitora jer zgrada već godinama propada, izložena je devastaciji, a ni općinski proračun nema koristi od nje jer ne može naplatiti komunalnu naknadu.


– Ako se u rujnu pojavi kupac, nadam se samo da će biti riječ o ozbiljnom ulagaču, kaže Vranić pojašnjavajući da je i Općina Kostrena zainteresirana za obnovu kompleksa, ali putem koncesije. Naime, gotovo 23 milijuna kuna, prema njegovom je mišljenju, prevelik iznos da bi se Kostrena upuštala u kupnju.


– Radi se o velikom financijskom iznosu, koji uostalom i nije planiran u našim proračunima, no i to je jedna od opcija o kojima bi se možda u budućnosti moglo razmisliti. No, u ovoj situaciji klub Croatia Line predstavlja samo mrtvi kapital pa je naša namjera da, ukoliko se nitko ne javi kao potencijalni investitor, u rujnu krenemo na razgovore u Ministarstvo državne imovine za dobivanje koncesije nad ovim kompleksom, najavljuje Vranić.


Temeljita obnova


S druge strane, pitanje je koliko ovaj kompleks može biti zanimljiv investitorima. Osim što je postavljena visoka početna cijena, »klub Jugolinije« treba temeljitu obnovu, što osjetno povećava visinu same investicije. Pored toga, nekretinina se u cijelosti nalazi u području koje je Prostornim planom svrstano u zonu sportsko-rekreacijske namjene, što znači da sva buduća gradnja na 14 tisuća četvornih metara prostora mora ostati u postojećim okvirima izgrađenosti.


– Moje je mišljenje da se na tom prostoru ne treba ništa graditi već ga je potrebno temeljito obnoviti. Također, mišljenja smo da u okviru ovog kompleksa u obzir dolaze samo turistički i sportski sadržaji, ističe Vranić.


Zanimljivo je da je početkom 2000-ih za kupovinu kompleksa bivšeg »kluba Jugolinije« bila zainteresirana i Primorsko-goranska županija. Županijski je plan bio da kompleks ostane u javnoj namjeni, odnosno da se tamo smjesti ili županijska javna ustanova Priroda, ili da se s lokacije u centru grada preseli Prirodoslovni muzej, ili da se u tom prostoru zajedno sa Sveučilištem oformi Centar za održivi razvoj.


Vila Stipanović


Kompleks bivšeg kluba Jugolinije ima zanimljivu povijest. Starim Kostrenjanima poznat je pod imenom vila Stipanović, a sagradio ju je po povratka sa Sueza liječnik Stipanović koji je nakon rada u inozemstvu postao kostrenski doktor. Nakon njegove smrti, kuća je prodana tadašnjem »Gavriloviću« i to, navodno, za 19.500 dolara. Jugolinija je vilu, zahvaljujući Kostrenjanu Želimiru Peroviću, koji je tada bio predsjednik Jugolinijinog sindikata, kupila 1975. godine za cijenu od oko 400 milijuna tadašnjih dinara, što se smatralo izrazito povoljnom investicijom.


Klub koji je do propasti riječkog brodara djelovao kao neka vrsta pomoračkog VIP kluba, u kojeg nije mogao ući svatko, otvoren je 1976. godine, a okolni teren kupljen je naknadno. Klub je prvotno djelovao samo kao vrhunski restoran, no uskoro je dobio i svoj aneks sa sportskim terenima. Jugolinijini pomorci u komplesu iznad Svežnja planirali su napraviti i bazen, no projektanti su to odbili jer je u to vrijeme na području Svežnja ozbiljno planirana izgradnja bazena.