Žensko zdravlje i prava

Izvještaj Vijeća Europe: Hrvatska prozvana zbog ustavnog propitivanja prava na pobačaj

Tihomir Ponoš

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Hrvatska se spominje u kontekstu pravnih pokušaja ograničenja ženskih prava, odnosno ustavnog propitivanja prava na pobačaj, te se navodi da su sudovi u Hrvatskoj, baš kao i u Portugalu i Slovačkoj odbacili prijedloge koji dovode u pitanje ustavnost prava na pobačaj



ZAGREB Usprkos važnom napretku, žene u Europi i dalje se suočavaju s raširenim nijekanjem i kršenjem njihovih prava kada je riječ o spolnom i reproduktivnom zdravlju.


Zakoni, politike i prakse i dalje ozbiljno potkopavaju ženska prava, autonomiju, dostojanstvo, integritet i pravo odlučivanja. Navodi se to u tematskom izvještaju “Žensko spolno i reproduktivno zdravlje i prava u Europi” povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe.


U izvještaju kojim je obuhvaćeno posljednjih nekoliko godina upozorava se da u pojedinim dijelovima Europe oživljavaju prijetnje ženskom spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, a sve to prijeti ravnopravnosti spolova. 




Hrvatska se spominje u kontekstu pravnih pokušaja ograničenja ženskih prava, odnosno ustavnog propitivanja prava na pobačaj, te se navodi da su sudovi u Hrvatskoj, baš kao i u Portugalu i Slovačkoj odbacili prijedloge koji dovode u pitanje ustavnost prava na pobačaj.


 Jedan od najvažnijih dijelova izvještaja odnosi se upravo na to pravo. Navodi se da su posljednjih godina Armenija, Makedonija, Gruzija, Rusija i Slovačka usvojile nove zakone kojima su uvele nove uvjete koje žena mora ispuniti kako bi mogla zakonito obaviti pobačaj.Slični, ali neuspješni pokušaji, zabilježeni su u Litvi, Latviji i Rumunjskoj,  a o prijedlozima o gotovo potpunoj zabrani abortusa raspravljalo se u Litvi, Španjolskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rusiji.


Sve te pokušaje pratili su žučna javna debata i prosvjedi. Posljedica svega toga je i pogoršanje odnosa prema organizacijama civilnog društva i onima koji se zalažu za ljudska prava u tom segmentu. Oni su izloženi nasilju, prijetnjama, govoru mržnje i prljavima kampanjama u kojima sudjeluju krajnje desničarske vjerske skupine, a koje zapravo prijete i onima koji se zalažu za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova i spolnom  i reproduktivnom zdravlju i pravima žena.


Sve se to događa na kontinentu u kojem je stanje po tim pitanjima zasigurno bolje nego igdje drugdje na svijetu (usprkos mjestimično nazatku), ali u kojem i dalje, prema  procjenama, svaka četvrta žena može očekivati da će se u životu susreti s rodno uzrokovanim nasiljem.



Italija nije na popisu zemalja u kojima su propisi o pobačaju mijenjani, barem na tako da bi pobačaj bio teže dostupan ili onemogućen. Međutim, talijanskim državljankama koje ispunjavaju pravo na pobačaj to nije jednostavno učiniti. Naime, sve više liječnika odbija obaviti pobačaj pozivajući se na priziv savjesti, trenutačno njih oko 70 posto, što znači da je ženama koje ispunjavaju zakonske uvjete za pobačaj teško pronaći liječnika koji će pobačaj i obaviti.



U tome ključnu ulogu imaju rodni stereotipi i društvene norme, a upravo je to ono što se pokušava suzbiti i Istanbulskom konvencijom Vijeća Europe koju hrvatske vlasti uporno odbijaju ratificirati. Biti žena znači živjeti s različitim stupnjevima rizika. U Europi je smrtnost pri porodu najmanja na svijetu, a u razdoblju od 2000. do 2015. godine je smanjena s 33 na 100.000 poroda na 15. Međutim, razlika između država u kojima je najmanja smrtnost pri porodu u Europi i onih u kojima je najveća (poput Albanije i Azerbajdžana) je jedan naprama 25.Nije svejedno ni koje je nacije žena. U izvještaju se navodi  loš položaj Romkinja, posebno trudnica i rodilja. Navode se slučajevi etničke segregacije, primjerice u Bugarskoj, u rodilištima i to 2017. godine.Romkinje su u njima ponekad smještene u zasebne sobe (povremeno i dvije u jednom krevetu), a dopušteno im je koristiti posebne kupaonice i blagovaonice u kojima često vladaju loši higijenski uvjeti, odvojene od ostalih trudnica i rodilja.