Protiv predrasuda

“Isus izbjeglica”: U Zagrebu preksutra molitveno bdjenje za migrante

Hina

Reuters

Reuters



Molitveno bdjenje pod nazivom »Isus izbjeglica« organizira skupina vjernika u Zagrebu čiji je smisao sprječavanje stvaranja predrasuda, izostanak generaliziranja te osjetljivost za Drugoga.


U pozivu koji su organizatori Molitvenog bdjenja uputili kršćanima različitih denominacija, kao i zainteresiranim građanima, kaže se da je pitanje izbjeglica složeno i da se mora rješavati na razini države i među državama, ali da su građani i kršćani odgovorni za to da se među njima ne širi strah i mržnja


Cijelo nas Sveto pismo poziva na gostoljubivost prema strancima i pridošlicama. Već u Knjizi Izlaska čitamo: »Ne tlači pridošlicu niti mu nanosi nepravde, jer ste i sami bili pridošlice u zemlji egipatskoj« (Izl 22,20). Isus koji se poistovjetio sa svakim čovjekom, također je bio izbjeglica, a one koji mu vjeruju pozvao je i na ljubav prema neprijateljima, ističu.




Danas bismo rekli da to uključuje barem poziv na sprječavanje stvaranja predrasuda, izostanak generaliziranja te osjetljivost za Drugoga. To je onda i poziv na izgradnju mira što otpočinje njegovanjem Božjega mira u našem vlastitom srcu, kaže se u pozovu koji su preko medija uputili vjernicima don Anton Šuljić, mala sestra Vesna Zovkić i profesorica Jadranka Brnčić.


Stoga vas, kršćane različitih denominacija, kao i zainteresirane građane, srdačno pozivamo da dođete na molitveno bdjenje pod nazivom »Isus izbjeglica«, koje će se održati u crkvi sv. Franje Asiškog (Kaptol 9, Zagreb), u srijedu, 12. prosinca 2018. od 19,30 do 20,30 sati, kaže se u pozivu.