Crobarometar

Isplatio joj se show u Moskvi: Nogometna euforija Kolindi donijela rast potpore od 11 posto

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon nekoliko mjeseci pada potpore, posljednje istraživanje predsjednici je donijelo veliki skok – s 46 posto prošloga mjeseca na 57 posto potpore u srpnju



RIJEKA Podrška radu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović porasla je za 11 posto u srpnju, pokazuje najnoviji Crobarometar. Dnevnik Nove TV u drugom dijelu istraživanja Crobarometar otkriva koliko je, nakon mjeseca nogometne euforije, porasla podrška radu predsjednice, kako je ocijenjen rad institucija i kako s dojmom kod građana stoje političari.


Podrška radu Predsjednice značajno je porasla. Nakon nekoliko mjeseci pada potpore, posljednje istraživanje predsjednici je donijelo veliki skok – s 46 posto prošloga mjeseca na 57 posto potpore u srpnju. Sada je na razini veljače ove godine.


Što se tiče ispitanika koji ne odobravaju rad predsjednice – njih je u srpnju 38 posto, a dok ih je prošli mjesec bilo 45 posto. To znači kako je Predsjednica osvojila dio onih dosad neodlučnih, ali i dio onih koji ju do sada nisu podržavali.


Rad institucija




I ostala dva pokazatelja, opći dojam i ocjena rada institucije također su u porastu, kako za predsjednicu, tako i za Sabor i Vladu. Predsjednica srpanj završava s 3,14 odnosno trojkom, Vlada s 2,31, a Sabor s 1,92.



Dojam o političarima


U srpnju, ispitanici najviše pozitivnog dojma imaju o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, njih 67 posto. Slijede Sinčić s 48%, Petrov s 46% i Bandić s 45%.


U top 5 je i Plenković s 39% ispitanika koji imaju pozitivan dojam o njemu, ali i u top 5 po negativnom dojmu kojeg ima 54% ispitanika. Na toj je ljestvici u društvu Pupovca sa 69%, Bernardića sa 62% te Čačića i Glavaša s 58% ispitanika koji o njima imaju negativan dojam.


Napomena


Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.