Banski dvori popustili

Ipak više novca: Grčić vraća dio pomoći nekad potpomognutim planinskim područjima

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Od iduće  godine, 35 općina i gradova dobivat će 80,5 posto poreza na dohodak, a povećan im je i udio u šumskom doprinosu. Mogu računati i na dodatnu pomoć od minimalno 40 milijuna kuna, kao i na pomoć do HC-a



ZAGREB  Vlada je ipak odlučila  osigurati trajnu financijsku pomoć za 35 gradova i općina s brdsko-planinskih područja koji su bez nje ostali kad je kriterij za dobivanje pomoći postala razvijenost pojedinog grada ili općine, a ne isključivo njezina status brdsko-planinskog područja. Tada su gradovi i općine iz brdsko-planinskih područja  čiji je indeks razvijenosti premašivao 75 posto državnog prosjeka ostali bez pomoći, a država im je, počevši od ove godine, obećala u tri godine prijelaznog razdoblja isplaćivati dio nekadašnjih sredstva. Nakon toga su trebali imati tretman kao i sve druge općine i gradovi koji su po razvijenosti premašili 75 posto državnog prosjeka. No, Vlada se predomislila pa je, koji mjesec prije izbora, odlučila takvim lokalnim zajednicama, a ima ih 35, ipak trajno osigurati više novca. 


Izmjene zakona


Tako će im, od sljedeće godine, objasnio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon sastanka s načelnicima i gradonačelnicima 35 općina i gradova,  pripasti  80,5 posto poreza na dohodak, dok im prema sadašnjem modelu pripada 60 posto poreza na dohodak. Uz to, mogu računati i na dodatnu tekuću pomoć iz državnog proračuna koja će iznositi minimalno 40 milijuna kuna. Vlada predlaže i da im pripada veći udio u sredstvima koja se prikupe od šumskog doprinosa, pa će lokalnim zajednicama od tog parafiskalnog nameta ostajati sedam umjesto dosadašnjih pet posto. No, šumski doprinos neće se povećavati. Vlada će predložiti i izmjene zakona koje bi Hrvatskim cestama kao obvezu nametnule pomoć lokalnim vlastima u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima.  Uz to, Vlada će tim lokalnim vlastima pomoći i sredstvima iz fonda za pripremu projekta za financiranje iz europskih fondova.

Opširnije u tiskanom izdanju