Velike promjene

Inicijativa #spasime progurala tri važna zakona za oštrije kažnjavanje spolnog i obiteljskog nasilja. Evo o čemu se radi

Hina

Riječ je o, kako je i najavljeno, najvažnijim promjenama koje se odnose na kazneno djelo silovanja, a uvode se i nove kvalifikacije vezane za nasilje nad bliskim, ali i službenim osobama, u krug kojih će ubuduće ulaziti i socijalni radnici te učitelji



Ministarstvo pravosuđa ispunilo je obećanje inicijativi »#spasime« i u javno savjetovanje uputilo tri zakona čiji bi krajnji učinak trebao biti efikasnije sprečavanje i oštrije kažnjavanje obiteljskog i spolnog nasilja, piše u srijedu Večernji list.


Riječ je o, kako je i najavljeno, najvažnijim promjenama koje se odnose na kazneno djelo silovanja, a uvode se i nove kvalifikacije vezane za nasilje nad bliskim, ali i službenim osobama, u krug kojih će ubuduće ulaziti i socijalni radnici te učitelji.


Znatna promjena o kojoj se do sada nije govorilo je predloženo inkriminiranje nepridržavanja samostalne mjere opreza određene sudskom odlukom, navodi dnevnik.U praksi se do sada događalo da obiteljski nasilnici po izlasku iz pritvora krše propisane mjere opreza, primjerice nepribližavanja žrtvi, čime se žrtvu zastrašivalo i dodatno viktimiziralo, a nasilnika se zbog toga nije moglo vratiti u istražni zatvor. Takvoj praksi Ministarstvo želi stati na kraj propisivanjem nepridržavanja samostalne mjere kao zasebnog kaznenog djela, za koje će se zapriječiti kazna do dvije godine zatvora.

Kada je riječ o kaznenim djelima silovanja, najvažnija je novost da se ukida kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka, a »svaki nekonsenzualni spolni odnošaj ili s njim izjednačena spolna radnja, kao i svaki bitan doprinos u njihovu počinjenju i kada nije uporabljena sila ili prijetnja na život i tijelo silovane ili druge osobe« smatrat će se silovanjem, navodi Večernji.




Kazne su postrožene i kada je riječ o silovanju bez uporabe sile pa će se onoga »tko s drugom osobom bez njezina pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju« kazniti zatvorom od jedne do pet godina.


Oštrije kazne novi zakon predviđa i za kaznena djela protiv života i tijela. Mijenjaju se i odredbe vezane uz uhođenje bliskih osoba, no ne kako bi se pooštrile kazne, nego kako bi se promijenio krug osoba nad kojima se može počiniti kvalificirano kazneno djelo uhođenja, donosi Večernji list.