Traže nadzor

Inicijativa “Narod odlučuje” ustvrdila da ima više od 400 tisuća potpisa, pa prozvala ministra Kuščevića

Boris Pavelić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvoje Pende ponovio je zahtjev da aktivisti inicijative promatraju provjeru i brojanje potpisa



Počnite provjeravati potpise i dopustite da promatramo proces, ponovila je danas građanska inicijativa „Narod odlučuje“ svoj zahtjev Ministarstvu uprave.


Na konferenciji za novinare pred zgradom ministarstva u Zagrebu, aktivisti inicijative Hrvoje Pende i Luka Mlinarić pozvali su ministra uprave Lovru Kuščevića da pokrene proces te pokazali „Prijedlog pravilnika o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa“ koji je sastavila inicijativa.


Mlinarić je objasnio da ministarstvo treba odrediti proceduru i pravila provjeravanja potpisa. „Ni osamdeset dana nakon što su potpisi predani, ministarstvo ih još nije počelo brojati ni provjeravati, niti javnost zna kako će se to raditi . Zbog tog odugovlačenja i netransparentnosti, inicijativa je sama sastavila svoj prijedlog pravilnika i jučer ga dostavila ministarstvu“, obavijestio je Mlinarić.




Hrvoje Pende ponovio je zahtjev da aktivisti inicijative promatraju provjeru i brojanje potpisa. „Ne postoji nijedan argument zašto se to ne bi omogućilo, a postoje mnogi argumenti ‘za’. Promatranje bi proces učinilo legitimnim i transparentnim, bez obzira na krajnji rezultat, te pridonijelo jačanju povjerenja građana u institucije države“, kazao je Pende.


Inicijativa tvrdi da je za dva tjedna prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava u svibnju ove godine prikupila više od 405 tisuća potpisa birača, što je više od zakonski propisanih deset posto potpisa nužnih da se raspiše referendum. Tu brojku sada još treba provjeriti Ministarstvo uprave.


Odgovarajući na pitanja novinara, Luka Mlinarić izvijestio je kako su dosadašnji ukupni troškovi referendumske inicijative za promjenu izbornog zakona oko 250 tisuća kuna. Oko sto tisuća potrošili su na štandove, od čega 64 tisuće u Zagrebu, pa ‘Narod odlučuje’ smatra da ih je gradonačelnik Milan Bandić „opstruirao cijenom od sto kuna dnevno po štandu“.