Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. rujna 2019.

Info@Edu – počela priprema nastavnika informatike za nove kurikulume

Info@Edu – počela priprema nastavnika informatike za nove kurikulume
Info@Edu – počela priprema nastavnika informatike za nove kurikulume
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2018. u 20:12 2018-01-08T20:12:46+01:00

 Oko 180 učitelja i nastavnika informatike okupilo se u ponedjeljak na skupu Info@Edu u Tuheljskim Toplicama kojim su započele pripreme učitelja i nastavnika informatike za uvođenje novih kurikuluma u osnovne i srednje škole.
Skup je otvorila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj te istaknula kako se »učiteljima i nastavnicima želi pomoći da se što bolje snađu u uvođenju novog kurikuluma i da zaista znaju prenijeti svoje znanje i kompetencije na učenike«.

»Učiteljima želimo pokazati koliko su važni u cijelom procesu reforme«, poručila je u izjavi novinarima Lidija Kralj, zadužena za eksperimentalnu fazu kurikularne reformu i uvođenje obvezne informatike u sklopu reforme.
Obavezna informatika od iduće školske godine uvodi se u 5. i 6. razrede osnovnih škola, izborna informatika nastavlja se u 7. i 8. razredima, a nastavlja se informatika s istim statusom u gimnazijama i strukovnim školama, pojasnila je Kralj.
Glavne teme trodnevnog skupa u Tuheljskim Toplicama su osnaživanje učitelja, nastavnika i škola, računalno razmišljanje, e-Društvo, programiranje u Pythonu, informacijska sigurnost i digitalni alati.

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a na njemu je pripremljeno i posebno virtualno okruženje za učenje, suradnju i komunikaciju u kojem će se okupljati svi učitelji i nastavnici informatike kako bi bili spremni za uvođenje novih kurikuluma informatike u osnovne i srednje škole sljedeće školske godine. Smješteno je na CARNetovu sustavu Loomen, a omogućava kontinuiranu komunikaciju sudionika, mentorska predavanja i vježbe, online suradnju i timski rad te stvaranje zajednice učenja u kojoj će svi učitelji i nastavnici dijeliti znanja i materijale.
Učitelje i nastavnike informatike očekuje niz različitih oblika edukacije: webinari, online i offline radionice, projektni rad, problemski zadaci, predavanja domaćih i stranih stručnjaka, mentorsko vođenje, e-tečajevi i slično, a njihov rad i napredak pratit će se kvalitativno i kvantitativno uporabom različitih metoda vrednovanja.
Njihova edukacija odvijat će se tijekom cijele 2018. godine, a prema potrebi nastaviti i u 2019. te će obuhvatiti oko 1300 polaznika s ciljem podizanja kompetencija kako bi mogli pripremati aktivnosti i sadržaje za nastavu prema ishodima učenja iz novih kurikuluma.

Edukaciju učitelja i nastavnika informatike zajedno će provoditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Povjerenstvo za uvođenje obavezne informatike, stručna radna skupina za informatiku, nadležne Agencije iz sustava odgoja i obrazovanja, hrvatska sveučilišta, stručnjaci iz poslovnog svijeta i eksperti iz Europske unije, a financirat će se iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.