Amerikanci upozoravali

Index objavio novi mail: Sadrži i famozni non-paper za koji se svi zaklinju da ga nisu vidjeli

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a, stoji u mailu iz američkog veleposlanstva



RIJEKA Index je danas objavio novi mali koji je stigao na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, a u kojem Amerikanci upozoravaju da Izrael nema odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.


Taj je mail stigao 18. siječnja 2018. godine, a sadrži i tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona, dokument za koji su premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević tvrdili da ga nisu vidjeli.


“Dobro jutro Petre,




u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.


Otvorena pitanja


Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).


Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi”, stoji u mailu poslanom iz američkog veleposlanstva koji je primio pomoćnik ministra Krstičevića 18. siječnja 2018.


MORH nije demantirao mail koji je objavio Index. Sve što iz MORH-a kažu jest da taj mail nije “službeni akt”, a jedinu tu dokumentaciju smatraju relevantnom. Sličan odgovor poslali su i za današnji mail. 


MORH-u mail nije relevantan


“Ministarstvo obrane arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna. Na službenim sastancima i u službenim aktima strateški partneri su izražavali potporu projektu i modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cjelini. Hrvatska je zbog odgovornosti prema projektu provela i dodatne konzultacije i dobila potrebne odgovore.


I Grčka i Izrael su imali prethodno odobrenje SAD-a za potencijalnu prodaju aviona F/16 u određenoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, kako bi te države uopće mogle sudjelovati na natječaju koji je raspisala Republika Hrvatska. Država Izrael je imala obvezu ishoditi konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj te je službeno obavijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona”, navodi se u odgovoru iz MORH-a.


Krstičević: To je samo jedan od tisuću mailova


Ministar obrane Damir Krstičević reagirao je na mailove koje je objavio portal Index, a u kojima američko veleposlanstvo upozorava ministrova pomoćnika da Izrael možda neće dobiti dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj.


Ministar za Dnevnik Nove TV ne demantira postojanje takvog mejla koji je stigao još u prosincu 2017.


“Tijekom postupka vođena je intenzivna komunikacija i bilo je puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije”, kazao je Krstičević.


“U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održan je niz konzultacija sa svim stranama. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a između ostaloga bila u fokusu.


Ali ono što je bitno ponavljam: nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj nego im je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude”, dodao je ministar.