Grozničava potraga

Imena novih povjerenika smjenjuju se kao na traci: Član Vlade priznaje: ‘Bojimo se novog skandala’

Jagoda Marić

Član Vlade koji nije uključen u izbor priznaje da je zbog toga sretan i kaže nam da je svjestan da će svi »gurati« rješenje koje smatraju dobrim za sebe, a da će zbog kratkoće vremena na Vladi biti težak posao. Dodaje da bi najgore bilo pokleknuti pod nečijim pritiskom i stvoriti potencijalno novi skandal



ZAGREB Dok premijer Andrej Plenković i drugi dan nakon ostavke izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka nastoji uvjeriti javnost da je situacija pod kontrolom, malo tko može povjerovati da odlazak izvanrednog povjerenika, u završnoj fazi procesa postizanja nagodbe, nije izazvao napetost kod onih koji su uključeni u restrukturiranje koncerna ili budućnost njihovih kompanija umnogome ovisi o tome kada će se i kakva nagodba postići.


Većina takvih s kojima smo jučer razgovarali ističe da je zapravo na slučaju Texo potrošen uzaludno jedan cijeli mjesec, jer su svi očekivali što će premijer odlučiti, a koliko god je izvanredna uprava nastojala raditi svoj posao malo što se moglo dogovoriti dok se taj slučaj ne razriješi.


Smatraju da je premijer odluku, kakvu god, morao donijeti odmah i time omogućiti da se proces nastavi. Neki od njih sada sumnjaju i da će produženje roka za nagodbu od tri mjeseca, odnosno do 10. srpnja, biti dovoljno da se posao završi, posebice kvalitetno.


Sve iz početka 




Kako bi učvrstili ili popravili svoje pozicije kad se bude donosila konačna odluka mnogi od njih pokušavaju progurati i svog kandidata za povjerenika bilo u lobiranju kod Vlade ili medijskom promoviranju svojih kandidata. U tom smislu proces se, iako traje već deset mjeseci, vratio na sam početak jer će novi povjerenik moguće crtati nove obrise nagodbe, posebice ako bude zastupao stranu onima koji su postojećim nacrtom bili nezadovoljni. Očekivano, među vjerovnicima i u kuloarima počelo se licitirati imenima, koja se smjenjuju kao na traci, pa je tako do podne netko već siguran kandidat dok se popodne on sam oglašava i tvrdi da takvu ponudi od Vlade nije ni dobio.


Na takvu je situaciju Vlada morala računati jer je tek jutro nakon Ramljakove ostavke, odnosno u srijedu počela tražiti novog povjerenika. S jedne strane taj posao mora raditi temeljito, a s druge strane za njega baš i nema puno vremena.


– Nakon što smo morali smijeniti povjerenika, a opći je dojam da smo to učinili pod pritiskom, jer je slučaj Texo Managementa izbio u javnost prije tri tjedna, sada moramo naći drugog koji sposoban, ali i uz to nije povezan s nekim tko je uključen u procese u Agrokoru i tko je zainteresiran za to kako će se situacija rasplesti. S obzirom na to da je Agrokor tvrtka koja je zadnja dva desetljeća poslovala sa svima u Hrvatskoj neće to biti nimalo lak posao za ekipu u Vladi koja ga mora odraditi, kaže nam jedan član Vlade koji nije uključen u izbor novog povjerenika i priznaje da je zbog toga sretan. Svjestan je, kaže, da će svi »gurati« rješenje koje smatraju dobrim za sebe, a da će zbog kratkoće vremena Vlada imati težak posao, pa upozorava da bi najgora opcija bila pokleknuti pod nečijim pritiskom i tako stvoriti potencijalno novi skandal.


Popriličnu uznemirenost među dijelom vjerovnika, posebice među dobavljačima, nije umirila ni jučerašnja premijerova izjava da će Vlada u kratkom roku donijeti odluku, već početkom idućeg tjedna, kad završe sve potrebne konzultacije. Iako ih je trebala umiriti zapravo ih je, kako kažu zabrinula njegova izjava sa sjednice Vlade da svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.


– Ako ljudi ne razumiju da bez stabilne političke situacije u zemlji i normalnog funkcioniranja i Vlade i Hrvatskog sabora nema potrebnoga mira za dovršetak ovog procesa koji je u svojoj biti gospodarske i financijske naravi, a njegov je jedini cilj održavanje radnih mjesta i održavanje normalnog funkcioniranja tih kompanija, pa onda i dobavljača, malih OPG-ova i svih drugih koji su vezani ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji – rekao je na Vladi Plenković. Još je dodao da javnost mora razumjeti da nikakve »nagle, abruptne odluke, koje mogu pokazati dinamičnost u odlučivanju, a s druge strane prouzročiti veću krizu, u ovako kompleksnim, ekonomskim i pravnim situacijama nisu primjerene«.


– Nije me baš umirio, upravo suprotno. Sad mi se čini da i on strepi od toga što bi se dogodilo ako ga oporba ili netko drugi jače politički pritisne. Pa nije mogao krenuti u ovaj proces bez saznanja da će biti pritisaka. Ne znam kako bi to njegova odluka o odlasku Ramljaka prije tri tjedna prouzročila veću krizu, pa samo ne bismo izgubili tri tjedna – kaže nam jedan sugovornik iz kruga vjerovnika gdje se očito pomno analizira sve što premijer kaže.


Kontaminacija 


Prate vjerovnici jednim okom i istupe oporbe, pa za najavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da će ta stranka idućeg tjedna predstaviti plan za izlazak Agrokora iz krize, odgovaraju da ne vjeruju da taj plan, kakav god bio može sada nešto značiti, posebice što dolazi od onih koji o Agrokoru ništa ne odlučuju. Zanimljiv je bio Bernardićev odgovor na novinarsko pitanje bi li Zvonimir Mršić, kao član SDP-a, imao njegov blagoslov za preuzimanje mjesta povjerenika, jer nije izrijekom kazao ni da ni ne. Rekao je da je cijeli proces duboko kontaminiran, a s obzirom na to da je Mršića izvanredni povjerenik Ramljak angažirao da vodi sektor prehrane u Agrokoru, Bernardićev odgovor mogao bi značiti da mu ne bi odgovaralo da taj SDP-ovac postane Ramljakov nasljednik, što je s pozicije šefa oporbe razumljivo.