Porezi

Ima nešto po čemu smo vodeći u Europskoj uniji: Uz Španjolsku imamo najbolju naplatu – PDV-a

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najveći manjak prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 posto), Slovačka (29,4 posto) i Grčka (28,3 posto). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji – 35 milijardi eura



U novoj studiji Europske komisije (EK) navodi se da države EU-a 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), no naplata poreza uvelike varira među članicama, pri čemu Hrvatska i Španjolska imaju najbolju naplatu, navodi se u priopćenju EK.


Uspješnost naplate PDV-a znatno se razlikuje među državama članicama. Najveći manjak prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 posto), Slovačka (29,4 posto) i Grčka (28,3 posto). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji – 35 milijardi eura.


Najmanji manjak zabilježile su, pak, Španjolska (3,5 posto) i Hrvatska (3,9 posto).




Manjak je smanjen u većini država članica u odnosu na godinu ranije, a najveća poboljšanja zabilježena su na Malti te u Rumunjskoj i Španjolskoj. U sedam država članica – Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Finskoj i Ujedinjenoj Kraljevini – statistike su se malo poboljšale.


Manjak prihoda od PDV-a, odnosno razlika između očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a, opet pokazuje da je potrebna temeljita reforma kako bi države članice u svojim proračunima mogle potpuno iskoristiti te prihode, stoji u priopćenju EK, u kojem se kaže i da je taj manjak još uvijek neprihvatljivo velik.


»Države članice ne bi smjele prihvaćati tako alarmantno velike gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. te stoga zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekograničnu prodaju. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80 posto i vratiti državama članicama taj nasušno potreban novac«, istaknuo je povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.