Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Ministarstvo dmeografije

IVICA BOŠNJAK Roditeljska naknada neće iznositi koliko puna plaća 12 mjeseci, ali bit će vrlo blizu tome

Uvjereni smo da je moguće uskladiti želju za imanjem djece i za napretkom u karijeri, osobito u slučaju žena, rekao je Bošnjak / Foto Dubravka Petric/PIXSELL
Uvjereni smo da je moguće uskladiti želju za imanjem djece i za napretkom u karijeri, osobito u slučaju žena, rekao je Bošnjak / Foto Dubravka Petric/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2019. u 19:17 2019-02-09T19:17:00+01:00

Do koje razine će to biti, mi se nadamo vrlo blizu tome, ali u ovom trenutku je još prerano o tome govoriti, rekao je Bošnjak novinarima ispred zgrade Ministarstva. Dodao je da će Strategija demografske revitalizacije u kojoj će biti i visina rodiljne naknade biti u javnoj raspravi u svibnju ili lipnju, a da se donošenje odgovarajućih zakonskih izmjena očekuje do kraja ove godine

Pomoćnik ministrice demografije, obitelji i mladeži Ivica Bošnjak nije danas potvrdio pisanje medija da Vlada donijela odluku da od 2020. roditeljska naknada drugih šest mjeseci budu izjednačenje s punom plaćom, ali je naglasio da je to cilj kojem se teži.

- Do koje razine će to biti, mi se nadamo vrlo blizu tome, ali u ovom trenutku je još prerano o tome govoriti, rekao je Bošnjak novinarima ispred zgrade Ministarstva. Dodao je da će Strategija demografske revitalizacije u kojoj će biti i visina rodiljne naknade biti u javnoj raspravi u svibnju ili lipnju, a da se donošenje odgovarajućih zakonskih izmjena očekuje do kraja ove godine.

- Uvjereni smo da je moguće uskladiti želju za imanjem djece i za napretkom u karijeri, osobito u slučaju žena, rekao je Bošnjak. Dodao je da će Vlada poštovati europsku direktivu o obveznom deset dnevnom plaćeno rodiljnom dopustu za očeve. 

Jutarnji je list u svom današnjem izdanju donio informaciju da će Strategija demografske revitalizacije sadržavati rješenje po kojem bi rodiljne naknade tijekom drugih šest mjeseci dopušta nekog roditelja trebale biti izjednačenje s punom plaćom tog roditelja.

Također se navodi da Vlada namjerava uvesti deset dana plaćenih u visini plaće za očeve kako bi mogli biti kod kuće u prvim danima nakon rođenja djeteta. Bošnjak je odlučno demantirao da se podizanje rodiljne naknade u drugih šest mjeseci planira zbog toga jer je to godina u kojoj bi se trebali održati redovni parlamentarni izbori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.