Stalna bazna stanica

INmusic festival protiv HT-a: Oni ugrožavaju održavanje festivala. Ako realiziraju svoj plan, ugrozit će sigurnost gostiju

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Nismo stručnjaci za telekomunikacije, ali jesmo stručnjaci za regulaciju kretanja mase na lokaciji na kojoj se festival uspješno održava već 11 godina", ističu organizatori INmusica dodajući kako nikada neće dovesti sigurnost posjetitelja u pitanje ni zbog kakvog razloga.



ZAGREB – Organizatori INmusic festivala apelirali su u utorak na Grad Zagreb i nadležne gradske urede da ne dozvole izgradnju trajne bazne stanice HT-a na lokaciji na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu, niti bilo kojoj drugoj lokaciji koja bi ugrožavala sigurnost posjetitelja tog festivala, jer se u suprotnom festival neće moći održati.


“Ako se HT-u odobri postavljanje trajne bazne stanice sigurnost posjetitelja bila bi ugrožena, odnosno organizacija festivala bit će prisiljena donijeti jedinu razumnu odluku da se INmusic festival više ne održava u Zagrebu”, stoji u priopćenju INmusic festivala.


Kako pojašnjavaju organizatori festivala, iz dopisa koji je HT poslao Gradu Zagrebu jasno se vidi da HT namjerava postaviti baznu stanicu visine 25 metara u središnji i ujedno publikom najprometniji dio festivala što bi, tvrde, nužno suzilo prolaz za publiku između dvije glavne pozornice .




Ističu da su suženi komunikacijski kanali ili prolazi za publiku iznimno opasni kod velikih okupljanja jer mogu dovesti do zastoja, a ljude koji se nalaze u sredini zastoja dovesti u smrtnu opasnost. Podsjećaju na poznatije tragične slučajeve na velikim glazbenim festivalima, poput danskog Rosklide festivala 2000. godine, kada je poginulo devetoro ljudi, i festivala Love Parade u Duisburgu 2010. godine, kada je poginula 21 osoba, a preko 500 ljudi je ozlijeđeno.


“Nismo stručnjaci za telekomunikacije, ali jesmo stručnjaci za regulaciju kretanja mase na lokaciji na kojoj se festival uspješno održava već 11 godina”, ističu organizatori INmusica dodajući kako nikada neće dovesti sigurnost posjetitelja u pitanje ni zbog kakvog razloga.


“Situacija je potpuno apsurdna jer ako se HT-u odobri da izgradi trajnu baznu stanicu na traženoj lokaciji, a koju po vlastitom priznanju grade upravo zbog INmusic festivala, sam INmusic festival neće se moći održati”, navode u priopćenju.


Organizatori festivala također demantiraju objave HT-a da trajnu baznu stanicu visine 25 metara namjerava postaviti na isto mjesto gdje su prošle godine postavili privremenu baznu stanicu visine 10 metara i da su dobili suglasnost Grada Zagreba za to.


Ističući veliki kulturni i turistički značaj INmusica za Zagreb i Hrvatsku , organizatori poručuju kako su sigurni da je održavanje takvog festivala od daleko većeg značaja za zajednicu od postavljanja trajne bazne stanice HT-a radi ostvarivanja dodatnog profita.