Misterij

INSPEKCIJA RADA ČEŠLJA PRISAVLJE Uprava HRT-a »ne zna« da u kući ima – goste

Siniša Pavić

Foto ARHIVA/NL

Foto ARHIVA/NL

Inspektore je pozvalo Radničko vijeće, a za očekivati je bilo da će inspekcija i čekanje novog NO-a nakratko zaustaviti izbor glavnih urednika, no zadnje informacije kazuju da čelništvo ne kani stati



ZAGREB Najprije je tweet SDP-ova saborskog zastupnika i člana Odbora za medije Bojana Glavaševića otkrio da je u prostore Hrvatske radiotelevizije u četvrtak ušla inspekcija rada. Zatim je s HRT-a stiglo službeno očitovanje u kojem se tvrdi da »nikakva inspekcija nije ušla na HRT«. Dilemu rješava poziv Ministarstvu rada gdje su nam potvrdili da je Inspektorat rada zaprimio zahtjev i započeo inspekcijski nadzor na HRT-u, o kojem će se, nakon okončanja, moći reći nešto više. Kako je moguće da na HRT-u »ne znaju« tko im je u gostima, ostaje misterij.


Zato se zna da je inspekcija došla na HRT nakon što je Radničko vijeće HRT-a podnijelo zahtjev za inspekcijski i upravni nadzor Minisrstvu kulture, Ministarstvu uprave, Vijeću za elektroničke medije, Hrvatskom saboru, Odboru za informiranje, infrmatizaciju i medije, Minisrstvu rada i mirovinskog sustava i Inspektoratu rada i to ponajprije zbog ignoriranje funkcije Radničkog vijeća. 


Inspekcija na HRT-u je, kako doznajemo, posljedica činjenice da od ožujka kada je osnovano, pa do danas, Radničko vijeće ne uspijeve doprijeti do Ravnateljstva kolike god napore da ulaže. Primjerice, Radničko vijeće je prvo upozorilo na to da se Pravilnik o korištenju društvenih mreža donosi mimo Statuta HRT-a, ali je tek dizanje glasa od strane članova Programskog vijeća HRT-a, jer su se i sami našli na udaru Pravilnika, natjeralo Upravu da obeća doradu. Slučajno ili ne, HRT-om je jučer kolala informacija da je Ravnateljstvo odlučilo izvan snage staviti Pravilnik pa još dan prije dolaska inspekcije. S HRT-a to međutim demantiraju, kažu kako nije točno da je Ravnateljstvo HRT-a povuklo iz uporabe Pravilnik o korištenju društvenih mreža, jer ono to nije ni ovlašteno učiniti. Ističu kako je napravljena tek izmjena i dopuna članka 9. Pravilnika o korištenju društvenih mreža, dakle ona koja se tiče članova Programskog vijeća i NO-a.




S HRT-a pritom ističu i da su svi pravilnici na HRT-u doneseni na temelju zakonom propisane procedure. Radničko vijeće međutim upozorava da nijedan opći akt ne može biti donesen, niti može stupiti na snagu, ako prije toga nije dan na uvid Nadzornom odboru HRT-a. Ali, HRT nema tijela koje nadzire zakonitost njena rada gotovo puna četiri mjeseca. To, međutim, nije sputalo čelništvo HRT-a da, u toj sivoj zoni i svojevrsnom pravnom limbu, donose dalekosežne odluke i piše pravilnike, od nove sistematizacije koja se gura makar je onaj prošli NO HRT-a tražio da se prije ispitaju njeni financijski učinci, do spomenutog Pravilnika o ponašanju na društvenim mrežama.



Nije potraga za urednicima jedina aktualna potraga na HRT-u. Prije koji dan otvoren je i natječaj kojim se traži čitav niz zaposlenika; glavni tajnik HRT-a, rukovoditelj RJ komercijalni poslovi, kontrolor RTV pristojbe i referent operativne nabave, tehničar asistent, snimatelj zvuka, montažer operator, električar, ličilac, stolar, tapetar…. Poseban interes budi potraga za glavnim tajnikom HRT-a, a onda i rukovoditeljem RJ komercijalni poslovi, za koje se, posve neuobičajeno, kao jedan od uvjeta ne traži vozačka dozvola B kategorije.



U jednom od dopisa što ih je Radničko vijeće napisalo zadnjih mjeseci tako stoji: »Posao na sistematizaciji i na uređenju plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika HRT-a traži sustavan pristup koji mora početi radom na Statutu Hrvatske radiotelevizije. Tek donošenjem tog temeljnog dokumenta HRT-a može se pristupiti poslu pisanja drugih akata.« Kako je dopisivanje polučilo slab efekt te s obzirom da Sabor još nije imenovao NO HRT-a, Radničko vijeće se okrenulo tamo gdje se okrenuti jedino i moglo – put inspekcijskih nadzora. S HRT-a, pak, na našu molbu da nem netko od čelnih ljudi prokomentira zahtjeve Radničkog vijeće, stiže tek obavijest koja kaže da nema komantara unutrašnje komunikacije između Radničkoga vijeća i Ravnateljstva HRT-a. 


Za očekivati je bilo i da će ulazak inspekcije i čekanje novog NO-a zaustaviti, makar na jedno vrijeme, provedbu nedavno raspisanog natječaja za izbor glavnih urednika na HRT-u i to po onoj novoj organizaciji rada u kojoj je niz radnih mjesta kojih nema u važećem Pravilniku o plaćama. Zadnje informacije kazuju, međutim, da čelništvo ne kani stati. Štoviše, možda već danas otvore kuverte s prijavama pristiglim na natječaj koji lijep broj djelatnika, kako se doznaje, kani bojkotirati jer smatraju da nije ni legalan, ni legitiman.