Procedura

Huanito ipak neće morati u zatvor da bi iz njega izašao? No pred suca će ipak ići još jednom

Fiore Vežnaver

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Radi se o pomilovanju, pa ako je riječ o potpunom oprostu od kazne, kao u ovom slučaju, zašto bi uopće ulazio u zatvor, kada je odluka o pomilovanju stupila na snagu. Ovdje je očito nešto pobrkano s uvjetnim otpustom



U nekim medijima objavljeno je jučer da je »za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten«. No, to jednostavno nije istina, po objašnjenjima koje smo dobili iz riječkih odvjetničkih krugova.


– Ta teza jednostavno nema smisla. Radi se o pomilovanju, pa ako je riječ o potpunom oprostu od kazne, kao u ovom slučaju, zašto bi uopće ulazio u zatvor, kada je odluka o pomilovanju stupila na snagu. Ovdje je očito nešto pobrkano s uvjetnim otpustom – naglašava riječki odvjetnik.


No, naše informacije govore da se u međuvremenu, dok se čekala odluka predsjednice o pomilovanju, dogodila situacija da je na adresu Huanita Luksetića otišao poziv da se za mjesec dana javi sucu izvršenja radi izdavanja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne. Iz odvjetničkih i pravosudnih krugova Novi list je jučer dobio objašnjenje da ova okolnost ne treba čuditi, jer je propisana procedura oko izvršenja kazne zatvora nakon pravomoćne presude išla dalje, paralelno s procedurom oko pomilovanja.




– Sudac izvršenja se ne može rukovoditi pisanjem medija o najavi pomilovanja, već činjenicama i zakonskim odredbama – obrazlaže nam riječki odvjetnik. Prema njegovim riječima, vjerojatno će se stvari dalje odvijati tako da će, po svemu sudeći, do zakazanog ročišta do suca izvršenja stići predsjedničina odluka o pomilovanju, pa će se obustaviti izvršenje kazne zatvora. No, naši izvori kažu da bi se Huanito, po zakonskim regulama, trebao pojaviti na ročištu pred sucem izvršenja.