Nagrade HND-a

Hrvoje Krešić novinar godine, Sanji Modrić nagrada za životno djelo

Hina

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu Svjetskog dana slobode medija u petak je dodijelilo godišnje nagrade za 2018. te novinarom godine proglasilo reportera N1 televizije Hrvoja Krešića, dok je nagradu za životno djelo dobila novinarka i urednica Sanja Modrić.


Za novinara godine bili su nominirani i novinarka RTL televizije Damira Gregoret, novinari Indexa i N1 Ilko Čimić i Domagoj Novokmet, a od ukupno pristiglih 541 važećih glasova članova HND-a najviše je dobio Hrvoje Krešić, njih ukupno 166.


Kako se isticalo u obrazloženju nominacije, Krešić je proteklu godinu gotovo svaki dan proveo u konstantnim raspravama s političarima pri čemu je bila najdojmljivija ona s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.




»U jeku rasprave o Marakeškom sporazumu, kolega Krešić na jednom događanju na kojem je bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije odustao od traženja da predsjednica izrazi svoj stav o Sporazumu. Predsjednica je, naime, u svom govoru u UN-u izrazila podršku tom dokumentu te je nakon toga otkazala svoj put u Marakeš. Budući da Grabar-Kitarović na pitanje nije odgovorila konkretno, Krešić nije odustajao te je potpitanjima tražio odgovor.


Vidno uzrujana, predsjednica je odlučila uzeti mikrofon u svoje ruke i otela Krešiću sredstvo za rad. On se, međutim, nije dao – nije ispustio mikrofon, nego se samo malo sagnuo da bi se i dalje mogla čuti njegova pitanja i njezini odgovori. Snimka je postala viralni hit u Hrvatskoj i svijetu, ali je pokazala i da novinar Hrvoje Krešić nikad ne odustaje od pitanja, bez obzira na to što mu političari otimanjem mikrofona pokušavaju objasniti kako se radi novinarski posao«, stoji u obrazloženju nominacije.


Krešić se nakon dobivanja nagrade obratio kolegama novinarima naglasivši potrebu profesionalnog pristupa i angažmana u otkrivanju istine.


»Siguran sam da nas ima ovdje koji nisu išli do kraja kada su morali ići. Samo ako idemo do kraja možemo napraviti ono što od nas društvo očekuje i što mi društvu dugujemo«, rekao je Krešić.


Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobilo je Mario Pušić za tekst »Ušli župnik, paroh i hodža u kafić«, objavljen u Jutarnjem listu.


Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixsella Robert Anić za fotografiju katastrofalnih poplava u Jasenovcu, a nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dodijeljena je urednici i voditeljici emisije »Klasa optimist« Hrvatskog radija Ivi Črnjar Ivančan.


Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobio je reporter Ranko Stojanac za izvještavanje o krizi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, a nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dobili su snimatelji dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Šibeniku Goran Bunjevac i Milan Živković za svoj doprinos u reportaži »Samo je jedan Mrvica« prikazanoj u HTV-ovoj emisiji »Puls«.


Nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobili su Ilko Čimić i Oriana Ivković Novokmet za cjelokupni novinarski rad na razotkrivanju afere »Hotmail« i načina djelovanja »grupe Borg«.


Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo za 2018. dobila je Sanja Modrić, donedavna komentatorica i pomoćnica glavnog urednika Novog lista i to, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, za njezinih dugih i uspješnih 40 godina novinarstva, u kojima je postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine.


Nagrade HND-a dodjeljuju se u devet kategorija – za televizijsko, radijsko, internet, pisano i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju, snimateljski rad te za životno djelo i novinara godine.