Aukcija trezoraca

Hrvatska se opet zadužila uz negativnu kamatu: Plaćaju nam da drže novac u našem vrijednosnom papiru

Hina

Ministar financija Zdravko Marić / Foto: D. JELINEK

Ministar financija Zdravko Marić / Foto: D. JELINEK

Prvi put Ministarstvo financija negativnu kamatnu stopu na eurske trezorce ostvarilo je na aukciji održanoj krajem kolovoza



Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 711 milijuna kuna i 58 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, više od planiranog, pri čemu je eursko izdanje ponovno plasirano uz negativnu kamatnu stopu.


Ususret dospijeću 630 milijuna kuna i 49,3 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo njih 500 milijuna kuna i 30 milijuna eura.


Financijske institucije podastrle su ponude u ukupnoj vrijednosti od 1,26 milijardi kuna i 58 milijuna eura, a Ministarstvo ih je većinu prihvatilo.




Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 711 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,06 posto, što je za 0,01 postotni bod manje nego na prošloj aukciji, održanoj potkraj kolovoza.


Ministarstvo je prihvatilo i sve ponude financijskih institucija za eurske trezore. Trezorci su izdani na rok od godinu dana, uz negativnu kamatnu stopi od 0,05 posto, što znači da će financijske institucije ustvari plaćati Ministarstvu da drže svoj novac u tom vrijednosnom papiru. Prvi put Ministarstvo financija negativnu kamatnu stopu na eurske trezorce ostvarilo je na aukciji održanoj krajem kolovoza.


Uz dospijeće 630 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca povećava se za 81 milijuna, na 17,92 milijarde kuna.


Eurski saldo duga po trezorcima, pak, povećava se za 8,7 milijuna, na 109,3 milijuna eura.


O datumu sljedeće aukcije trezorskih zapisa Ministarstvo će naknadno obavijestiti.