Savudrijski problem

Hrvatska policija poslala slovenskim ribarima 11 prekršajnih naloga; Pejčinović Burić: ‘Prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom’

Hina

Na prekršajnim nalozima za pravnu osobu biti će obuhvaćene i odgovorne osobe u pravnoj osobi za koje su predviđene kazne od 10.000 kuna plus 5000 kuna plus troškovi postupka 500 za svakog – dakle 16.000 po prekršaju za pravnu osobu, odnosno za obrtnike 2000 kuna plus troškovi postupka 500 kuna – dakle 2500 kunan po prekršaju za obrtnike, kaže se u priopćenju Ministarstvo unutarnjih poslova RH



ZAGREB Policijska uprava istarska je poslala je u ponedjeljak, 29. siječnja na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.


Šest prekršajnih naloga za obrtnike na koje su registrirana plovila i pet prekršajnih naloga za pravne osobe.


Na prekršajnim nalozima za pravnu osobu biti će obuhvaćene i odgovorne osobe u pravnoj osobi za koje su predviđene kazne od 10.000 kuna plus 5000 kuna plus troškovi postupka 500 za svakog – dakle 16.000 po prekršaju za pravnu osobu, odnosno za obrtnike 2000 kuna plus troškovi postupka 500 kuna – dakle 2500 kunan po prekršaju za obrtnike, kaže se u priopćenju Ministarstvo unutarnjih poslova RH.




Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić dala je izjavu povodom kazni koje je Slovenija poslala savudrijskim ribarima, prenosi televizija N1.


“Nema promjene na terenu, granica je u skladu s međunarodnim pravom i ostaje na sredini crte Savudrijske vale. Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dogovor o izbjegavanju incidenata, prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom. Hrvatska policija će poslati prvih 11 prekršajnih prijava. Naši se ribari ne trebaju brinuti, sukladno dogovoru s institucijama pružit ćemo im svu pravnu pomoć kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli”, rekla je ministrica o prvim slovenskim kaznama koje su stigle na adrese hrvatskih ribara.


»Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenta i u zaštiti našeg teritorija mi smo prisiljeni odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima«, rekla je ministrica u izjavi za novinare.