Izborni dan

Hrvatska na 7. predsjedničkim izborima: Jedanaest kandidata, tri milijuna i 855 tisuća birača i jedna fotelja

Zlatko Crnčec

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Za predsjednički mandat u trajanju od pet godina natječe se ukupno 11 kandidata. To su Nedjeljko Babić, Anto Đapić, Kolinda Grabar-Kitarović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Zoran Milanović, Dalija Orešković, Katarina Peović, Ivan Pernar i Miroslav Škoro.



ZAGREB – Hrvatski birači danas će od sedam do 19 sati izaći na prvi krug izbora za predsjednika odnosno predsjednicu Republike. Za predsjednički mandat u trajanju od pet godina natječe se ukupno 11 kandidata. To su Nedjeljko Babić, Anto Đapić, Kolinda-Grabar Kitarović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Zoran Milanović, Dalija Orešković, Katarina Peović, Ivan Pernar i Miroslav Škoro.


Za njih će u Hrvatskoj i inozemstvu glasovati ukupno tri milijuna i 855 tisuća birača. Pobjednik će biti onaj tko u prvom krugu dobije 50 posto plus jedan glas izašli birača. Ako takvog ne bude, u drugi, koji će se održati 5 siječnja 2020. godine, izaći će dva kandidata s najvećim brojem glasova u prvom krugu.


Sedmi izbori


Riječ je formalno o sedmim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti, a četvrtim u kojima se bira predsjednika sa smanjenim ovlastima. Naime, 1992., 1997. i 2000. birali smo predsjednika koji je imao velike ovlasti u sklopu takozvanog polupredsjednički sustava. Međutim, krajem 2000. promijenjen je Ustav na način da je Hrvatska napravila veliki korak prema sustavu parlamentarne demokracije u kojem je prvi čovjek izvršne vlasti premijer, a ne predsjednik Republike. Predsjedniku su ipak ostavljene ovlasti vezano za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku.




Tijekom izbornog dana, Državno izborno povjerenstvo objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima) na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr i to: podatke o odazivu birača do 11.30 sati objavom u 12 sati i podatke o odazivu birača do 16.30 sati objavom u 17 sati. Prve privremene rezultate izbora za predsjednika Republike Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici danas u 20 sati, a oni će se dalje ažurirati svakih deset minuta. Međutim, birači će prvi uvid u ishod izbora dobiti i ranije. Naime, odmah po zatvaranju birališta u 19 sati, tri će vodeće televizijske kuće objaviti rezultate izlaznih anketa.


Prva Australija


Zbog vremenske razlike, prvi su na birališta već jučer u 21 sat izašli hrvatski državljani koji žive u Australiji, a zadnji će na birališta izaći oni koji žive u Los Angelesu. Za njih će izbori započeti tek sutra u četiri sata izjutra. Predsjednika će se moći birati na ukupno 6. 533 biračka mjesta. U Hrvatskoj ih je 6.409, od čega su 72 posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, te u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu će se birati ukupno u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta od kojih je trećina, 44, u susjednoj Bosni i Hercegovini.


Rad izbornih tijela na izborima za predsjednika Republike – biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih povjerenstava te samog DIP-a – promatrati ukupno 24.270 promatrača. Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je nešto više od 22 tisuće promatrača što je bio tadašnji rekord. Za promatranje izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno je 23.963 promatrača, za biračke odbore u inozemstvu 290, a za promatranje rada DIP-a 29.


Dio promatrača prijavljen je za više razina. Promatrače su predložili kandidati za predsjednika države, političke stranke i birači koji su predložili kandidate, te nevladine udruge, a bit će prisutni i strani promatrači. Njima je dopušteno je pratiti cjelokupan izborni postupak, glasovanje, rad izbornih tijela, a bit će im dopušten im je i uvid u sav izborni materijal sve do proglašenja službenih konačnih izbornih rezultata. Promatrači ne smiju ometati rad izbornih tijela, odgovarati na eventualne upite birača na biračkom mjestu, tonski ili video snimati rad izbornog tijela kojeg nadziru. Ne smiju nositi oznake, promotivni i drugi materijal predsjedničkih kandidata te na bilo koji drugi način utjecati na birače.


Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u vremenu od ponoći 21. prosinca do danas u 19 sati kada se zatvaraju birališta.


Izborna šutnja


U tom razdoblju kandidati za predsjednika, predlagatelji kandidata, te druge fizičke i pravne osobe ne smiju iznositi ili obrazlagati izborne programe, objavljivati promidžbene poruke i fotografija u medijima. Ne smiju se ni postavljati novi promidžbeni plakati ili dijeliti letci kao ni pozivati na glasovanje za pojedine kandidate. Ne smiju se ni upućivati telefonski pozivi, SMS poruka ili mejlovi biračima. Ne smiju se postavljati novi promidžbeni sadržaji poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.