Pejčinović Burić u Sofiji

Hrvatska je načelno za proširenje EU-a, u dokumentu o Srbiji se o graničnim prijeporima jedino spominje arbitraža

Hina

Reuters

Reuters

»Za svaku se državu daje okvir za pregovore. Unutar tog okvira se o graničnim pitanjima za Srbiju govori da će se, ukoliko se ne nađe bilateralni odgovor, ići ili pred međunarodni sud ili je moguća i arbitraža. Sadašnji dokument spominje samo arbitražu i to s našeg stajališta nije prihvatljivo«, pojasnila je Pejčinović Burić



ZAGREB Hrvatska je načelno za proširenje Europske unije, ali se protivi mijenjanju sadržaja dokumenata koji određuju kako će se voditi taj proces, kazala je u četvrtak novinarima u Sofiji ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, upozorovši da se u sadašnjem dokumentu o pristupu Srbije i rješavanju njezinih graničnih prijepora, ukoliko se ne dođe do bilateralnog dogovora, kao jedino rješenje spominje arbitraža.


Ministrica u Sofiji sudjeluje na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova Europske unije gdje se raspravlja i o nedavno objavljenoj strategiji Europske komisije za šest zemalja zapadnog Balkana.


»Hrvatska je načelno za proširenje i da se ta tema unutar EU-a digne na višu razinu, ali nije za to da se mijenja sadržaj, pogotovo ne da se mijenja sadržaj nekih dokumenata koji određuju kako će se voditi proces proširenja«, kazala je ministrica.




»Za svaku se državu daje okvir za pregovore. Unutar tog okvira se o graničnim pitanjima za Srbiju govori da će se, ukoliko se ne nađe bilateralni odgovor, ići ili pred međunarodni sud ili je moguća i arbitraža. Sadašnji dokument spominje samo arbitražu i to s našeg stajališta nije prihvatljivo«, pojasnila je Pejčinović Burić.


Hrvatska će se, nastavila je, zalagati da sve svoje probleme riješi bilateralnim putem, a ako to ne bude moguće onda na međunarodnom stalnom sudištu, kao što je to sud u Den Haagu.


Prema njezinim riječima, Hrvatskoj je važno da je tema proširenja ponovo podignuta na višu razinu jer je to dobro i za nas i EU.


»Mislimo da je proširenje važna politika Europske unije, da je važna za stabilizaciju i prosperitet i Hrvatske i Europske unije, ali i ovog dijela jugoistoka Europe i iznimno je važno da sve države koje žele pristupiti EU imaju perspektivu članstva«, kazala je ministrica i dodala da je također vrlo važno da se očuva vjerodostojnost procesa proširenja s obje strane – s jedne strane da ga Europska unija podupire, a s druge strane je jako važno da same države koje žele ući u EU odrade svoje zadaće.


»Treba vrlo jasno dati do znanja da se kriteriji ne ublažavaju i da ostanu visoki i da su bazirani na vrlo jasnoj uvjetovanosti, tj. da za one koji te kriterije izvršavaju nema nikakvog problema i da će njihov put i napredak ovisiti o brzini reformi koje provedu«, zaključila je ministrica.


Za petak je najavila raspravu o odnosima s državama kandidatkinjama u kontekstu pitanja obrane i sigurnosti, tj. sudjelovanja u zajedničkim misijama i operacijama EU-a.