Rat pojačanim nadzorom

Hrvatska i dalje pojačano nadzire meso i mlijeko iz tri objekta u BiH

Bojana Mrvoš Pavić

Kako kažu u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede, na nedavnom su sastanku u Zagrebu predstavnicima iz BiH objasnili da program pojačanih nadzora traje do trenutka kada se postigne deset uzastopnih zadovoljavajućih rezultata laboratorijskih pretraga. Za sada, po svemu sudeći, još postoji potreba za pojačanim nadzorom s hrvatske strane



ZAGREB – BiH, nezadovoljna pojačanim nadzorom svoje hrane na granicama s Hrvatskom zbog nedavnih loših laboratorijskih nalaza, uvodi i svoj, stroži nadzor hrane koja iz Hrvatske ulazi u BiH. Kako našem listu potvrđuju u Ministarstvu poljoprivrede RH, hrvatska granična inspekcija, naime, i dalje provodi pojačan nadzor nad hranom iz tri proizvodna objekta u BiH – nad dva proizvođača mlijeka, i jednim proizvođačem mesa peradi.


»Hrvatska provodi program pojačanih nadzora za mlijeko i mliječne proizvode iz dva objekta u BiH te za meso peradi iz jednog objekta«, odgovaraju iz Ministarstva, zamoljeni da prokomentiraju uvođenje »reciprocitetnih« mjera u BiH. Pojačan nadzor nad tri proizvođača, pojašnjavaju, nije uveden kao posebna mjera, već je riječ o standardnoj proceduri nakon što se tijekom službenog uzorkovanja hrane ustanove nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih pretraga. Kako kažu, na nedavnom su sastanku u Zagrebu predstavnicima iz BiH objasnili da program pojačanih nadzora traje do trenutka kada se postigne deset uzastopnih zadovoljavajućih rezultata laboratorijskih pretraga. Za sada, po svemu sudeći, još postoji potreba za pojačanim nadzorom s hrvatske strane, pri čemu je poznato samo da je sporno mlijeko dolazilo iz »Mlijekoprodukta« u Kozarskoj Dubici, dok se drugi proizvođač mlijeka, kao i zdravstveno neispravnog mesa, javno ne zna.


U međuvremenu, kao »protumjeru«, ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović je najavio da će se pri uvozu mlijeka iz Hrvatske u RS od sada kontrolni uzorci uzimati odmah na granici, a mlijeko neće moći biti upućeno u prodaju sve dok ovlašteni laboratorij u BiH ne da potvrdu njegove ispravnosti. Znači li to, drugim riječima, da je roba završavala na policama BiH trgvina prije negoli bi nalazi bili gotovi? BiH javnost i dalje pojačani inspekcijski nadzor s hrvatske strane smatra »propagandom« Hrvatske uoči ulaska u EU, ne postavljajući si pitanje, međutim, zbog čega im službena državna tijela tek sada otkrivaju kako su hrana i stoka uvezeni iz Hrvatske u više navrata bili zdravstveno neispravni.




 Za primjer, nedavno je, nakon što su pojedini proizvođači u RS ustvrdili kako su »prije nekoliko mjeseci iz Hrvatske u RS uvezena leukozna goveda«, tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorilo je da su početkom ove godine zaista imali takve indicije, te da je utvrđena zaraza kod tri grla.


Na sastanku održanom u Zagrebu prije nekoliko dana bosanska je strana dobila obećanje Hrvatske da će do 1. srpnja iduće godine moći izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Hrvatsku.


»To je dobra vijest, i daje nam vremena da tražimo dolazak EU inspektora, koji bi stavili ‘Mlijekoprodukt’ iz Kozarske Dubice na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u Europsku Uniju«, pojasnila je nakon zagrebačkih razgovora pomoćnica ministra poljoprivrede RS-a, Radmila Čojo. Hrvatska, podsjetimo, uvozi hranu iz 67 objekata u BiH, od kojih samo dva imaju EU certifikate, kakve moraju imati svi hrvatski proizvođači. Makar su našem listu iz Ministarstva poljoprivrede svojevremeno odgovarali kako su svjesni da će i prije ulaska u EU, točnije već početkom iduće godine, Hrvatska morati u potpunosti zabraniti uvoz hrane iz srbijanskih, bosanskih i drugih objekata, koji nemaju EU licencu, to će se ipak prolongirati do samog našeg ulaska u Uniju. Hoće li dotad objekti u susjednim državama uspjeti dobiti tražene certifikate, pokazat će vrijeme.