Ministar u Karlovcu

Horvat se nada da će se do kraja godine Uljanikovo jaružalo uspjeti prodati Jan de Nulu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Procedure su definirane, obveze su vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i time barem jedan dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun«, izjavio je Horvat novinarima u Karlovcu



KARLOVAC Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u utorak da se sastao s predstavnicima luksemburško-belgijske grupacije Jan de Nul te kako se nada da će se do kraja godine jaružalo koje se u Uljaniku gradi za tog naručitelja uspjeti prodati Jan de Nulu i time bar dio sredstava plaćenih kroz državna jamstva vratiti u proračun.


»Procedure su definirane, obveze su vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i time barem jedan dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun«, izjavio je Horvat novinarima u Karlovcu.


Prošli je tjedan potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao »kraći« za više od 900 milijuna kuna.




Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako su u proteklih nekoliko dana ‘izregulirane obveze’ tako da zadnja brojka onog što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.


S predstavnicima Jan de Nula se već neko vrijeme razgovaralo o mogućnostima da se jaružalo završi u Puli ili se otpremi u neko drugo brodogradilište.


Ministar Horvat izjavio je i kako je danas, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, održao sastanak s predstavnicima Jan de Nula, a važnošću tog sastanka objasnio je i svoje jednosatno kašnjenje u Karlovac.


Odgovarajući na pitanja novinara Horvat je potvrdio kako proračunu prijeti još jedno neaktivnirano jamstvo u iznosu od 122 milijuna kuna koje je vezano za brodogradnju.


»U ovom trenutku nemamo nikakve najave da bi se to moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana. To je jamstvo za tzv. santiago brod koji je parkiran u Uljaniku i u ovom trenutku nema nikakvog interesa da bi se taj brod završio«, rekao je.


Upitan je li mu poznato da karlovačkoj tvrtki Adriadiesel, koja je usko vezana uz brodogradnju i vlasnički je povezana s obitelji Končar (Dankom i Nenadom), prijeti stečaj, ministar je poručio kako se treba okrenuti drugačijem pristupu gospodarstvu i tvrtkama koje su bile ili jesu u poteškoćama.


»Ono što je bilo normalno prije deset ili 15 godina više nije normalno. Moramo se okrenuti jednom drugačijem pristupu gospodarstvu, drugačijem pristupu trgovačkim društvima koja jesu ili su bila u poteškoćama. Ono što je činjenično stanje – ne mogu trgovačka društva na prostoru Republike Hrvatske živjeti i egzistirati na temelju državnih potpora i moraju se stvari promijeniti. Ta tranzicija hrvatskog gospodarstva se konačno mora privesti kraju«, poručio je Horvat.


Rekao je i kako nitko nije želio »sve one nepodopštine« koje su dovele do toga da se plati 4,5 milijardi kuna izdanih jamstava brodogradnji, ali se to moralo platiti. »To smo napravili i u segmentu same brodogradnje mislim da smo otvorili jednu novu stranicu«, naglasio je.


Ministar Horvat u Karlovcu je boravio u sklopu predstavljanja programa poticaja poduzetnicima, podsjećajući da ih kroz četiri natječaja očekuje oko 2,2 milijarde kuna poticajnih sredstava.


Raspisivanje prvog od tih natječaja može se očekivati za dva tjedna, a do kraja godine planira se raspisati i vrlo opsežan natječaj vrijednosti oko 970 milijuna kuna, najavio je Horvat, dodajući kako s tim želi upoznati poduzetnike da bi se prijavili na te natječaje i taj novac transferirao u nove investicije.


Tim će se novcem, ističe ministar, poticati »inovacije, inovacije, inovacije«, nove industrije, nove tehnologije, transfer znanja i tehnologije, što je priprema za novi financijski okvir Europske komisije, koji nas očekuje 2021. godine.