Traže specijaliste

Hoće li nam i dragovoljni ročnici u Njemačku? MORH im nudi 3.000 kuna, Bundeswehr 2.000 eura

Hina

Foto Denis Lovrović/Reuters

Foto Denis Lovrović/Reuters

Naknada za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec bit će dosad najveći iznos od uvođenja dragovoljnoga vojnog osposobljavanja. Istovremeno, Bundeswehr razmišlja o zapošljavanju građana EU s početnom plaćom od 2.000 eura



ZAGREB Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u četvrtak da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru – novčanu naknadu za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec.


Naime, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećat će se za tisuću kuna na mjesec.


Na snagu će početkom 2019. godine stupiti pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dragovoljnome vojnom osposobljavanju kojim se, među ostalim, naknada ročnicima s 2000 kuna na mjesec povećava na 3000 kuna. Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ističe MORH.


Dosad najveći iznos


Naknada za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec bit će dosad najveći iznos od uvođenja dragovoljnoga vojnog osposobljavanja. U 2016. godini naknada za ročnike iznosila je 1190 kuna na mjesec, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000 kuna.Programom dragovoljnoga vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašincima.


Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.


Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je uspješno završilo oko 8000 ročnica i ročnika, od kojih su mnogi primljeni i u djelatnu vojnu službu.


Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom 2017. i 2018. godine na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnja dva, navodi MORH.


Bundeswehr traži specijaliste


Istovremeno, njemačke oružane snage (Bundeswehr) objavile su kako planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.


Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani.


Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.


»Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo«, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.


»U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima«, dodao je Zorn za medije Funke grupe.


Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti.


Novačenje građana EU


Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.


Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada »suzdržana«. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.


Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo »potpuno normalna stvar«.


»U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom«, rekao je Bartels.