Vremenska prognoza

Hoće li kiša pokvariti otvorenje EPK? Doznajte kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

P. N.



Kao po onoj latinskoj: “Vremena se mijenjaju…”, posljednjih tjedan dana ovogodišnjega siječnja bit će znatno drukčiji od dosadašnjih. U posljednjih je 30-ak sati u mnogim mjestima palo više kiše nego u posljednjih 30-ak dana, i to ne samo u Dubrovniku, gdje su jutros izmjerili 51,6 litara kiše po četvornome metru, nego i u “uobičajeno” kišovitoj Rijeci, pa čak je i 3,7 mm oborine u Gradištu pokraj Županje više nego posljednjih mjesec i više dana jer je “poštena” kiša u većini Hrvatske pala još prije Božića. Od tada ni tlak zraka nije bio niži od srednjih 1013,25 hPa. Štoviše, ponegdje je bio i rekordno visok! Tijekom ponedjeljka se počeo naglije spuštati, a u utorak će se, uz još izraženiju južinu, spustiti i ispod te granice – u Međimurju, Zagorju i Podravini možda čak i na oko 1005 hPa. Stoga će u utorak i srijedu u većini Hrvatske pasti barem malo kiše, a osobito su na Jadranu mogući i pljuskovi s grmljavinom.


Premda će uz južinu biti relativno toplo, dokaz da smo još uvijek u siječnju djelomično će opravdati mjestimičan snijeg od utorka navečer do srijede ujutro, na istoku još ponegdje i prijepodne.


Tijekom srijede će tlak rasti i sa zapada će se razvedravati pa će u četvrtak ponovno biti magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego možda čak i gdjegod na Jadranu. No, dinamičnom vremenu ni tu nije kraj. Već tijekom četvrtka slijedi nova južina, te povremena mjestimična kiša, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i još kojegdje, uglavnom u južnijim krajevima, a za vikend sasvim suho vjerojatno neće biti ni u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, najavljuje Zoran Vakula. za HRT.




U utorak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano. Poslijepodne postupno sve oblačnije, krajem dana s kišom, a u noći na srijedu mjestimice susnježicom i snijegom. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 0 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C. U središnjoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno, uz povremenu kišu, uglavnom u drugom dijelu dana, a u noći uz zahlađenje ponegdje sa susnježicom i snijegom. Vjetar umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadni. Temperatura zraka podjednaka kao u istočnijim krajevima. Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, uz obalu i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Puhat će jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, uz obalu između 6 i 8 °C, a najviša dnevna između 7 i 9 °C, na moru od 12 do 14 °C.


U Dalmaciji promjenljivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C, u unutrašnjosti nešto niža. Podjednaka i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenljivo oblačno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo.”


U srijedu u unutrašnjosti djelomično razvedravanje, ali još ujutro mjestimice kiša, na istoku ponegdje susnježica i snijega. Od četvrtka djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro mjestimice s maglom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a temperatura u postupnom porastu. Na Jadranu veći dio ovog tjedna promjenljivo, mjestimice s kišom, a u četvrtak uglavnom suho i pretežno sunčano. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, u srijedu sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prema sadašnjoj sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, kiša bi mogla pokvariti svečanost otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Trenutni izračuni govore da će subota biti kišovita, no situacija se u idućih par dana još može promijeniti.