Zabrinuta skupina saborskih zastupnika

Hoće li Hrvatska biti razminirana do 2019.?

Hina

Nekoliko saborskih zastupnika izrazilo je večeras sumnju da će Hrvatska do 2019. biti do kraja razminirana, s obzirom da se izdvajanja države za razminiranje iz godine u godinu smanjuju, a na donacije za razminiranje naplaćuje se PDV



ZAGREB Nekoliko saborskih zastupnika izrazilo je večeras sumnju da će Hrvatska do 2019. biti do kraja razminirana, s obzirom da se izdvajanja države za razminiranje iz godine u godinu smanjuju, a na donacije za razminiranje naplaćuje se PDV.


»U Karlovačku županiju nedavno su došli američki donatori, no kada su čuli da moraju platiti PDV na donaciju za razminiranje, bili su poprilično ljuti i odustali su od donacije«, rekao je Boro Grubišić (HDSSB), u raspravi o ostvarenju plana razminiranja za 2012.


Smatra da će obveza plaćanja PDV-a smanjiti broj donacija za razminiranje, te sumnja da će se do kraja 2019. razminirati preostalih 685,5 četvornih kilometara zagađenih i minski sumnjivih područja. Zvonko Milas (HDZ) podsjetio je kako je Plan 21 vladajuće koalicije predvidio povećanje novca za humanitarno razminiranje.




»Proračun za 2012., 2013. i planirana sredstva za 2014. to jasno demantiraju«, rekao je Milas.  Laburista Mladena Novaka u izvješću je iznenadio podatak da je u Vijeću Hrvatskog centra za razminiranje i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. »Kad sam to vidio, ostao sam zatečen, to je za rubriku ‘vjerovali ili ne’«, kazao je Novak.


Zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića upitao je jesu li točne informacije o »igrama s pozivnim natječajima«, da se nekim tvrtkama postavljaju nemogući uvjeti, a nekima »pregomilavaju površine, dok im se rokovi uopće više ne spominju«.


Novak se protivi i planovima reduciranja minski sumnjivog područja, a boji se da bi se tako »birokratskom odlukom u pitanje mogao dovesti nečiji život«.Zastupnici su razmotrili i izvješće Agencije za zaštitu osobnih podataka, ocijenivši da bi Agencija trebala biti »medijski vidljivija«, jer građani ne znaju dovoljno o svojim pravima. Agencija je 2012. zaprimila ukupno 187 zahtjeva za zaštitu prava, što laburist Branko Vukšić smatra »tek tisućinkom onoga što se građanima događa«.HDSSB-ov Krešimir Bubalo požalio se da je imao problema na facebooku, zbog kojih se obratio policiji.

»Policija me je uputila da se obratim na četiri adrese izvan Hrvatske, no nije me uputila na Agenciju za zaštitu osobnih podataka pa se postavlja pitanje treba li nam uopće ovakva agencija«, rekao je Bubalo.


Tomislav Ivić (HDZ) smatra da je Vlada prekršila Ustav kada je objavila registar hrvatskih branitelja, a Boro Grubišić drži kako je kršenje Ustava i objava liste poreznih dužnika.


»Neki poduzetnici nisu mogli naplatiti svoj rad pa ni platiti porez, a stavljeni su na listu poreznih dužnika, ne svojom krivnjom«, kaže Grubišić.


Upozorio je i na često kršenje prava na privatnost u medijima.


»Tako je na jednom portalu objavljeno da se jedan dužnosnik rastaje sa ženom, da ima trudnu ljubavnicu itd. Ujutro tog teksta više nije bilo«, rekao je.


Dio oporbe postavio je i pitanje potrebe za Agencijom za željeznički promet, čije je izvješće Sabor također danas razmotrio, budući da su alati kojima ta agencija raspolaže ograničeni.


Upozorili su i na loše stanje u HŽ-u, smanjenje putničkog i teretnog prometa i sve sporije vlakove.


Boro Grubišić kazao je da se, primjerice, od Zagreba do Slavonskog broda vlakom sada vozi duže nego prije 40 godina. Da su vlakovi spori suglasan je i Branko Vukšić.


»Evo, naš predsjednik stranke kada putuje na posao u Zagreb sa sobom nosi hranu i jede u vlaku«, rekao je Vukšić, na što mu je Grubišić uzvratio da je to »stari zagorsko-međimurski običaj«.