Agresivni Hebrang

Hebrang i Glavašević “raspravljali” i na hodnicima Prisavlja: ‘Ima sreće što mi nije sjedio na dohvat ruke’

Dražen Ciglenečki

Nisam Glavaševiću rekao da je smeće nego da je imao sreće što mi u studiju nije sjedio bliže, kaže agresivni Hebrang / arhiva NL

Nisam Glavaševiću rekao da je smeće nego da je imao sreće što mi u studiju nije sjedio bliže, kaže agresivni Hebrang / arhiva NL

Hebrang mi je dobacivao, ja sam samo šutio, nisam mu uzvraćao, rekao nam je Glavašević - nisam rekao da je smeće nego da je imao sreće što mi u studiju nije sjedio bliže, kaže Hebrang



HDZ-ov veteran i nekadašnji potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang sukobio se u ponedjeljak navečer na HTV-u s članom Predsjedništva SDP-a Bojanom Glavaševićem, ali i nakon završetka emisije »Otvoreno« na temu populizma bilo je napeto između njih dvojice.


– Hebrang mi je dobacivao da sam smeće, da smrdim… Ja sam samo šutio, nisam mu uzvraćao. Kad sam s ostalim gostima emisije još malo sjeo na kavu, Hebrang nam se nije pridružio nego je otišao s Prisavlja – rekao nam je jučer Glavašević.


Hebrang ne negira da je SDP-ovom zastupniku dobacivao, ali tvrdi da nije bilo kao što Glavašević govori.




– Nisam mu rekao da je smeće nego da je imao sreće što mi u studiju nije sjedio na dohvat ruke. To je sve – kazao nam je Hebrang. Njegov oponent ističe da nije čuo da mu je Hebrang neizravno dao do znanja da bi ga možda i udario da mu je tijekom polemike bio bliže.


Htio izazivati


A kako je uopće to između Hebranga i Glavaševića eskaliralo do te mjere? Hebrang se prisjeti audio snimke s kolegija Ministarstva branitelja, koju je prošle godine objavio Velimir Bujanec, a na kojoj se Glavašević, tada pomoćnik ministra, prema Hebrangovom mišljenju, izruguje mrtvim braniteljima.


– Priznajem da sam ga htio izazvati. Ranije u emisiji Glavašević mi se podsmjehivao kad sam hvalio Donalda Trumpa, upadao mi je u riječ. Da je on hvalio Tita i Brežnjeva ja bih mu odgovorio argumentima. I onda sam mu odlučio izvaditi tu snimku. Zanimalo me kako će reagirati jer nije mi jasno otkud mu uopće obraz da javno nastupa nakon te snimke na kojoj se sprda s mrtvim braniteljima. Usput sam mu prigovorio i da dolaskom u Sabor u tenisicama iskazuje nepoštovanje prema instituciji. To je jedan mali neotesanac koji ni sa čim nema veze – ispričao nam je Hebrang motive da u sklopu rasprave o populizmu progovori i o ovoj snimci.


Glavaševićeva je reakcija bila burna. »Glavašević mu je na to rekao da je on u ratu u masovnim grobnicama izgubio oca, djeda, a za baku još ne zna gdje je. Fred Matić je devet mjeseci robijao za ovu zemlju, ubijao tenkove, vi nemate pojma što znači nosit se s takvim gubicima u životu. Vi niste ostali bez svega kao što sam ja«, replicirao je Glavašević HDZ-ovcu koji se politički umirovio. Hebrang, čiji je otac, nekadašnji visoki dužnosnik KPJ, u još nerazjašnjenim okolnostima umro u komunističkom zatvoru, nije mogao vjerovati što čuje. »Dajte mu par knjiga da ih pročita prije nastupa« – kazao je Hebrang.


– Preko svega mogu prijeći, ali da netko vrijeđa mojeg oca, žrtvu komunističkog režima, to ne dopuštam. Meni će jedan SDP-ovac vrijeđati oca. I meni su ubili oca i također sam imao teško djetinjstvo. Ali, što očekivati od Glavaševića kojem je sprdanje s mrtvim braniteljima, kako je rekao, crni humor. Ej, humor s mrtvim braniteljima, ima li većeg moralnog dna od čovjeka. Glavašević je dijete tragičnih okolnosti i meni ga je beskrajno žao, kao i sve djece koja su tako prošla. Ne može, međutim, tako govoriti – nije Hebrangu ni jučer popuštala ljutnja.


Političko tržište


No, veći mu je problem od Glavaševića njegova stranka.


– Zamislite, unatoč ovakvim stavovima Glavašević se u godinu dana vinuo u sam vrh SDP-a, za kojeg glasuje skoro polovica hrvatskih birača. To je jako zabrinjavajuće, to je opasna pojava jer znači da ljudi nisu informirani što im se nudi na političkom tržištu. Evo sada protivnici Davora Bernardića navode Glavaševića čak kao mogućeg predsjednika stranke, to je strašno. A za razliku od njega Bernardić je jedan fin, kulturan, civiliziran dečko, uvijek se s njim srdačno pozdravim i razgovaram. To što je on lijevi apslutno me ne smeta – zaključuje Hebrang.


Glavašević, pak, tvrdi da nije namjeravao uvrijediti ni Hebranga ni njegovog pokojnog oca.


– Zaista mi je žao ako se osjetio povrijeđenim zbog mojih riječi, ja sam govorio isključivo o stradanjima u Domovinskom ratu, nisam mislio na njegovog oca – rekao nam je jučer Glavašević, koji je, kaže, zbog spomenute snimke jednom čak fizički napadnut na ulici.


I Drago Prgomet je bio u »Otvorenom«, ali kaže da nije registrirao da je i poslije emisije bilo iskrenja.


– Nisam čuo Hebranga, znam samo da je on odmah otišao i nije sjeo s nama – rekao nam je HDZ-ov zastupnik.