Afera hotmail

Hajdaš Dončić i Grbin prijavili Andreja Plenkovića Povjerenstvu za sukob interesa

Hina

Peđa Grbin / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hajdaš Dončić »osobitu ulogu« Plenkovića vidi u »dovlačenju nekih partnera u pisanje lex Agrokor, što je vidljivo iz e-mailova i medijskih nastupa«. Na pitanje u čemu nalazi elemente sukoba interesa Hajdaš Dončić je kazao da je »zakon vrlo jasan jer ministarstva, kada rade bilo koji zakon, moraju formirati radnu skupinu i ako traže neka mišljenja, onda ih plate vanjskim suradnicima«



ZAGREB Član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je u četvrtak novinare u Saboru da je zajedno s potpredsjednikom stranke Peđom Grbinom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa podnio prijavu protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog ‘afere hotmail’.


»Grbin i ja smo proučili materijale oko Plenkovićeve uloge u pisanju tzv. lex Agrokor i danas smo podnijeli prijavu Povjerenstvu kojemu smo ga prijavili za sukob interesa. Na taj smo način pomogli Povjerenstvu da pokrene postupak protiv Plenkovića za sukob interesa«, pojasnio je Hajdaš Dončić, dodavši da su to njih dvojica učinili u svoje ime, kao saborski zastupnici, a ne u ime stranke.


Hajdaš Dončić »osobitu ulogu« Plenkovića vidi u »dovlačenju nekih partnera u pisanje lex Agrokor, što je vidljivo iz e-mailova i medijskih nastupa«. Na pitanje u čemu nalazi elemente sukoba interesa Hajdaš Dončić je kazao da je »zakon vrlo jasan jer ministarstva, kada rade bilo koji zakon, moraju formirati radnu skupinu i ako traže neka mišljenja, onda ih plate vanjskim suradnicima«.




»Situacija je ovdje vrlo jasna i jednostavna, oni su izbjegli formiranje radne skupine nego su angažirali osobe koje su se kasnije naplaćivale isključivo iz Agrokora. Upravo će lex Agrokor, što će se vidjeti u narednim mjesecima, imati veliki financijski utjecaj na proračun Republike Hrvatske, a ima ih već sada jer su mirovinski fondovi izgubili kao što će i banke u državnom vlasništvu, HBOR i HPB, izgubiti dio svojih potraživanja. Dakle, riječ je o definitivnom sukobu interesa premijera i nedemokratskom i netransparentnom pisanju zakona«, poručuje Hajdaš Dončić.


»Ključno je pitanje kako se zakoni pišu i provode, a ne spinovi koje Vlada pušta da nije bilo vremena. Bilo je vremena i mogli su tražiti dodatna mišljenja i tumačenja, i to su mogli platiti, a to ne može koštati više od 200 tisuća kuna, što dozvoljava bagatelna javna nabava. Dakle, direktno i odmah su mogli platiti Pravni fakultet i bilo koje stručnjake, a nitko mi ne može reći da zakon koji ima manje od 30 članaka može koštati više od 200 tisuća kuna«, kazao je, zaključivši da je Plenković radio u korist privatnog interesa grupe Borg, a na štetu javnog interesa, koji mu je vjerojatno bio na zadnjem mjestu.


Ranije jutros, predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kazao je, pak, da SDP još neće podnijeti prijavu Povjerenstvu protiv premijera Plenkovića jer je »mogu podnijeti bilo kada«.


»Javnost je sada dovoljno zabavljena mailovima i njegovim relativno lošim izvlačenjem iz te priče«, izjavio je, napomenuvši SDP čeka još neke informacije kako bi podnijeli što argumentiraniju prijavu. Bauk je mišljenja i da Povjerenstvo samo može pokrenuti postupak, međutim, predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u srijedu uvečer je za Novu TV izjavila da još neće pokretati postupak dok ne prikupe sve informacije.