Odgovor Radničkom sindikatu HZMO-a

HZMO: Isplata mirovina nije upitna, počinje 9. prosinca

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Dovođenje umirovljenika u zabludu zbog moguće neisplate mirovine, da bi se poslodavca prisililo na promjenu sadašnje situacije (vezane većinom uz visinu plaća dijela radnika HZMO-a koje zastupa navedeni Sindikat), nije primjereno te nanosi štetu ugledu Zavoda i njegovih zaposlenika koji se ne slažu s objavljenim sadržajem, poručuju iz HZMO-

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u potpunosti jamči sigurnost isplate mirovina koja nikada nije bila upitna. Mirovine se redovito isplaćuju, a tako će biti i ubuduće”, poručili su iz HZMO-a u povodu otvorenog pisma koje je 6. prosinca 2016. predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a uputila premijeru Andreju Plenkoviću.U dijelu objavljenog otvorenog pisma navodi se: „Ukoliko se situacija hitno ne promjeni, bit ćemo prisiljeni o tome obavijestiti i korisnike naših usluga”, što je u nekim medijima interpretirano da je zbog situacije u HZMO-u isplata mirovina korisnicima upitna. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćenjem od 6. prosinca, obavijestio je javnost o isplati mirovina za studeni, koja će započeti 9. prosinca 2016. te je isplata mirovina neupitna.Dovođenje umirovljenika u zabludu zbog moguće neisplate mirovine, da bi se poslodavca prisililo na promjenu sadašnje situacije (vezane većinom uz visinu plaća dijela radnika HZMO-a koje zastupa navedeni Sindikat), nije primjereno te nanosi štetu ugledu Zavoda i njegovih zaposlenika koji se ne slažu s objavljenim sadržajem, poručuju iz HZMO-a.Također naglašavaju da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne utječe samostalno na visinu plaća svojih zaposlenika s obzirom na to da kao javna ustanova primjenjuje odredbe Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama koju je 2013. donijela Vlada RH.Navodeći ukupan broj zaposlenih (2592) i simboličnim slanjem isto toliko „šiba“, u javnosti se stekao dojam da Radnički sindikat HZMO-a iznosi stajalište svih zaposlenih u Zavodu, što nije točno, piše u priopćenju HZMO-a.

Navodi u otvorenom pismu ne iskazuju stajalište članova ostalih sindikata koji djeluju u HZMO-u, a ni zaposlenih koji nisu članovi niti jednog sindikata, piše u priopćenju.


Iz HZMO-a napominju da prema rješenju Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti od 17. studenoga 2016. Radnički sindikat HZMO-a broji 592 člana; također, u Zavodu uz Radnički sindikat djeluju još dva reprezentativna i tri nereprezentativna sindikata (reprezentativnost se temelji na broju članova).“Činjenica je da se broj radnika u Zavodu smanjio u posljednjih nekoliko godina, ali to nije utjecalo na rad i poslovanje stručne službe. Reorganizacijom se postigla bolja učinkovitost, uz racionalizaciju troškova poslovanja”, piše u priopćenju HZMO-a.Vezano uz ostale navode u otvorenom pismu o tzv. zapošljavanju na „izmišljena“ radna mjesta, HZMO navodi da se zapošljavanje i imenovanje u Zavodu provodi u skladu sa zakonom i važećim propisima te da se u Zavodu poštuju sva prava radnika koja su, osim zakonom, uređena i važećim temeljnim i granskim kolektivnim ugovorima.