Optužbe

HUBOL pisao pravobraniteljici: ‘Ministar Kujundžić pokušava utjecati na sudove u sporovima protiv liječnika

Hina

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

U pismu se pitaju kako je moguće da ministar neometano od državnih institucija kontinuirano ustraje u pokušajima utjecaja na rad sudova, te time ruši temeljne postavke Ustava o trodiobi vlasti i neovisnosti sudbene vlasti



Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u ponedjeljak su u pismu upozorili pučku pravobraniteljicu Loru Vidović da ministar zdravstva Milan Kujundžić kontinuirano pokušava utjecati na sudove, odnosno sporove u kojima su liječnici oštećena strana, pa od nadležnih institucija očekuju da zaštite pravni poredak i, kako kažu, narušene interese liječnika.


U pismu se pitaju kako je moguće da ministar neometano od državnih institucija kontinuirano ustraje u pokušajima utjecaja na rad sudova, te time ruši temeljne postavke Ustava o trodiobi vlasti i neovisnosti sudbene vlasti.


»HUBOL ponovo upozorava javnost da je apsolutno neprihvatljivo i postupanje ministra Kujundžića, ali i institucija od kojih očekujemo adekvatne reakcije kako bi se zaštitio pravni poredak države i narušeni interesi liječnika o čijim pravima treba odluke donositi isključivo sud na temelju činjenica i dokaza, a ne zainteresirana stranka u sporu političkim pritiscima! Danas se protuzakonito pokušava utjecati na sudske sporove u kojima su liječnici oštećena strana, pa se javnost mora zapitati gdje je tome kraj i tko će slijedeći biti ugrožen na ovakav način«, upozoravaju.




Podsjećaju kako su u siječnju 2018. godine upozorili hrvatsku javnost o apsolutno neprihvatljivom uplitanju ministra Kujundžića u rad hrvatskih sudova čime je, tvrde, izravno bila ugrožena ustavna dogma o neovisnosti sudbene vlasti.


Kujundžić sugerirao kako bi sudovi trebali suditi


Svojim dopisom ministru pravosuđa, dodaju, ministar Kujundžić tada je skretao pozornost na potrebu ujednačavanja sudske prakse, ali s jasnim naputkom kako presude ne smiju rezultirati financijskim opterećenjem zdravstvenog sustava.


Time je, kažu u HUBOL-u, jasno sugerirao kako bi sudovi trebali suditi, i to u sudskim postupcima po tužbama liječnika za nepravilno obračunate prekovremene sate.


»Kao što smo tada obećali, pozorno pratimo tijek pokrenutih sudskih procesa, ishode, ali i sva ostala zbivanja vezana uz navedene tužbe liječnika.Utvrdili smo da je većina presuda, do sada, donesena u korist liječnika. Godinu dana kasnije, kako se povećava broj pokrenutih sudskih procesa, svjedoci smo ponovnog pokušaja uplitanja ministra Kujundžića u rad sudstva, što predstavlja opasan presedan i ponovno teško kršenje ustavne odredbe o neovisnosti sudstva«, upozoravaju u pismu pravobraniteljici.


»Nadamo se da će ovaj put institucije odraditi svoj posao«, zaključuju u HUBOL-u.