Odvjetnici se žale

HOK traži ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji

Hina

»Osnovni razlog podnošenja prijedloga je da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost nego samostalna i neovisna služba kao poseban dio pravosuđa«, zaključio je Travaš



ZAGREB – Hrvatska odvjetnička komora (HOK) podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom po kojem se fiskalne blagajne primjenjuju i na odvjetnike te je zatražila privremenu obustavu primjene Zakona na odvjetnike do donošenja odluke.


Predsjednik Komore Robert Travaš rekao je Hini da članak 3. Zakona o fiskalizaciji nije u suglasnosti sa člankom 27. Ustava, koji definira odvjetništvo kao samostalnu i neovisnu službu pružanja pravne pomoći.


.Po njegovim riječima, takvo su stajalište u drugim slučajevima potvrdili Ustavni i Vrhovni sud.

U obrazloženju rješenja Ustavni sud je 2002. naveo da se pružanje pravne pomoći putem odvjetništva ne može shvatiti kao gospodarska djelatnost na tržištu te da se ta djelatnost odvaja od pravila koja vrijede u gospodarstvu, a isto stajalište zauzeo je i Vrhovni sud u odlukama iz lipnja i srpnja 2012., rekao je Travaš.




Dodao je da Međunarodna unija odvjetnika koja zastupa odvjetničke komora iz 110 zemalja te krovna udruga odvjetničkih komora EU nigdje ne nalaze slučaj da bi se fiskalne blagajne odnosile na odvjetnike.


Te su dvije organizacije, kazao je Travaš pisale vladi, ali nisu dobile odgovor na predloženi sastanak i iznesene argumente.


Fiskalne blagajne za odvjetnike pokušali su uvesti samo Bosna i Hercegovina i Srbija, ali su vlade od toga odustale nakon sastanaka sa predstavnicima svjetske i europske organizacije odvjetnika.


Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja.