Prognoza

HOĆE LI ZIMA POTRAJATI? Doznajte kakvo nas vrijeme čeka idući tjedan i gdje će biti snijega

P. N.

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Na riječkom području za danas i sutra najavljeno je promjenjivo vrijeme u kojem će se izmjenjivati sunčana razdoblja i kiša, dok će temperature ići do sedam stupnjeva

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U Dalmaciji još može pasti malo kiše, a u Lici snijeg. Ponegdje na kopnu magla ili sumaglica, prognozira za nedjelju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu umjerena bura, poslijepodne u Dalmaciji i sjeverozapadnjak.Najviša dnevna temperatura između 1 i 6, na Jadranu od 7 do 11 Celzijevih stupnjeva.

Na riječkom području za danas i sutra najavljeno je promjenjivo vrijeme u kojem će se izmjenjivati sunčana razdoblja i kiša, dok će temperature ići do sedam stupnjeva. Isto će se nastaviti i do petka, dok DHMZ za idući vikend za Rijeku prognozira stabilnije i sunčanije vrijeme. 


U Gorskom kotaru, pak, nastavit će se zimski uvjeti. Danas će biti promjenjivo s razdobljima padanja snijega, a pauza od oborina će biti u ponedjeljak i utorak. Obilne snježne oborine opet će padati od srijede sve do kraja tjedna, a temperature će ići i po devet stupnjeva ispod ništice.


Sličnu sedmodnevnu prognozu DHMZ daje i za Liku, dok će u središnjoj Hrvatskoj biti prilično raznoliko vrijeme. U nedjelju i ponedjeljak bit će sunčano i prilično hladno, dok se sredinom tjedna opet vraća snijeg. Od četvrtka bi trebalo zatopliti, a do kraja tjedna potom biti suho. 




Za sve skupine vozila u potpunosti su otvorene autoceste: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, slab snijeg pada u Lici, a magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.


Sljemenska cesta je otvorena za sav promet, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 9 sati.


Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) na pojedinim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Gračac i staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3).


Slab snijeg pada u Lici. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Magla smanjuje vidljivost duž cijele autoceste A6 Rijeka-Zagreb. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.


Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).