Dugoročna prognoza

HOĆE LI IPAK BITI BIJELI? Božić pred vratima, a temperature rastu

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prolazno umjereno i jako jugo već do kraja četvrtka će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. U nastavku tjedna temperatura zraka još će malo porasti pa će najviša dnevna biti većinom viša od 10 °C, a kiša je moguća još i u subotu



U utorak i srijedu uglavnom bez znatnije oborine, na Jadranu uz najprije jaku buru zatim slabije jugo, a na kopnu će zimskom ugođaju gdjegod pridonijeti i inje, uz mjestimičnu maglu i hladnoću, koja će biti manje izražena od ove u nedjelju i ponedjeljak ujutro, kada je temperatura zraka ponegdje bila i niža od -15 stupnjeva.


U četvrtak je ponovno velika vjerojatnost kiše i snijega, u kopnenom području i poledice, a na Jadranu jakog juga. Od petka manje vjetrovito, ali još ponegdje uz oborine, te veliku vjerojatnost porasta temperature.


Tomislav Kozarić, dipl. ing., meteorolog DHMZ-ove Službe za vremenske analize i prognoze pripremio je za HRT detaljnu prognozu po danima i područjima:




“U Slavoniji, Baranji i Srijemu će osim oblaka, ponegdje i magle, biti i sunčanih razdoblja, uz koja će najviša temperatura biti oko 0 °C. Najniža uglavnom između -8 i -5 °C, a vjetar većinom slab.


U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, ponegdje i maglu, osobito ujutro te prema kraju dana. Jutarnja temperaura od -6 do -3 °C, a poslijepodnevna od 1 do 4 °C.


Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, a i u gorju uglavnom suho no oblačnije nego na Jadranu, ujutro mjestimice s maglom. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita prijepodne i olujna, pa treba računati na poteškoće u prometu. More većinom umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura od -7 do -3 °C, uz more 1 do 5 °C, a najviša u gorju oko 0 °C, u unutrašnjosti Istre i na obali od 8 do 11 °C.


I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije tijekom jutra će se razvedriti, pa će veći dio dana prevladavati sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, na otvorenome i vrlo jak sjeverni vjetar, gdjekad vjerojatno na udare i olujni, uz i jače valovito more. Najniža temperatura od -3 °C u unutrašnjosti do 6 °C na otocima, a najviša oko 10 °C, u unutrašnjosti 3 do 7 °C.


U noći na jugu Hrvatske još mjestimice može biti malo kiše i susnježice, a zatim postupno smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, ponegdje s olujnim udarima, uz većinom valovito more. Najniža temperatura od 4 do 6 °C, u unutrašnjosti i samo oko 1 °C, a najviša od 9 do 11 °C.”


“U srijedu na kopnu većinom magla i niski oblaci, osobito u nizinama, gdje će se temperatura tijekom cijelog dana zadržavati uglavnom ispod 0 °C, uz čestu pojavu inja. U četvrtak i petak umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnim oborinama na granici snijega i kiše koja se smrzava na tlu, pa je osobito u četvrtak i velika vjerojatnost poledice. Od petka uglavnom bez oborine, uz porast temperature.


Na Jadranu u srijedu ujutro hladno, uz slabljenje bure, a poslijepodne jačanje juga, sa zapada i naoblačenje. U četvrtak i petak povremeno kiša, najprije na sjevernom Jadranu. Prolazno umjereno i jako jugo već do kraja četvrtka će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. U nastavku tjedna temperatura zraka još će malo porasti pa će najviša dnevna biti većinom viša od 10 °C, a kiša je moguća još i u subotu.”