Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Odluka Vesne Pusić

HNS suspendirao osumnjičenog za ratni zločin protiv civila

Ilustracija / Foto Darko JELINEK
Ilustracija / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2013. u 22:06 2013-10-13T22:06:00+02:00

Uhićenog 58-godišnjeg Marka Carevića Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti da je kao zapovjednik Teritorijalne obrane Gornji Stjenjičak naredio 56-godišnjem LJ.L. da s još dvojicom srpskih vojnika odvede i ubije 83-godišnjega civila I.G.

KARLOVAC Hrvatska narodna stranka (HNS) suspendirala je danas, odlukom predsjednice stranke Vesne Pusić, svog karlovačkog člana Marka Carevića, koji je u srijedu uhićen i pritvoren zbog sumnje na ratni zločin 1991. u mjestu Kablar, kod Karlovca, potvrdili su Hini iz karlovačke podružnica HNS-a.
Predsjednik HNS-a Karlovačke županije Mile Bionda rekao je kako je predsjednica Pusić, samo nekoliko sati nakon njegovog dopisa Središnjem uredu HNS-a, prihvatila prijedlog za suspenziju te je Carević i formalno udaljen sa svih svojih funkcija i dosadašnjih poslova u stranci.
Uhićenog 58-godišnjeg Marka Carevića Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti da je kao zapovjednik Teritorijalne obrane Gornji Stjenjičak tijekom oružane pobune i napada tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojba na legalnu vlast Republike Hrvatske, naredio 56-godišnjem LJ.L. da s još dvojicom srpskih vojnika odvede i ubije 83-godišnjega civila I.G.
Osumnjičeni LJ.L. nakon toga je starca ubio vatrenim oružjem.
Karlovačka policija je nad uhićenim Markom Careviće provela kriminalističko istraživanje, nakon čega je odveden u riječko Županijsko državno odvjetništvo. Drugi osumnjičeni, LJ.J, nedostupan je hrvatskom pravosuđu, te će se za njim raspisati međunarodna tjeralica.
Sudac istrage riječkoga Županijskog suda osumnjičenom Careviću odredio je zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo.
Konačnu odluku vezano za isključenje Marka Carevića iz stranke, u HNS-u će donijeti kada Županijsko državno odvjetništvo okončana svoju istragu.
Ako bude podignuta optužnica Carević će biti bespogovorno isključen iz HNS-a budući da takvim ljudima nije mjesto u našoj stranci, kazao je Bionda.
Carević je do današnje suspenzije sa svih funcija bio predsjednik Mjesnog odbora Sjeničak-Utinaja, koji djeluje u sklopu Grada Karlovca. Budući da je na lokalnim izborima bio nositelj koalicijske liste SDP-HNS danas su se županijske podružnice obiju stranaka javno izjasnile da im do ovih dana nisu bile poznate informacije o mogućem ratnom zločinu nositelja njihove koalicijske liste na mjesnim izborima 2011.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.