Nemilosrdna Dalija

HDZ-ovci su postali apsurdni: Učinili su nevjerojatan politički preokret u obrani Marića

Dražen Ciglenečki

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Potrudio sam se i našao da je 13 ministara iz Milanovićeve vlade bilo ili u klasičnom sukobu interesa, ili su na neki treći način kršili zakon. I nitko od njih nije podnio ostavku, izjavio je Branko Bačić

ZAGREB U obrani ministra Zdravka Marića, nakon zaključka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je on povrijedio načelo obnašanja dužnosti, HDZ ide dotle da su u cijelosti revidirali stav o Daliji Orešković. Još nedavno su je čelnici HDZ-a optuživali da je kao predsjednica politizirala rad Povjerenstva, a danas je odjednom predstavljaju kao nemilosrdnu progoniteljicu SDP-ovaca, konkretno ministara u Vladi Zorana Milanovića. Riječ je o doista zapanjujućem preokretu. HDZ se na ovakvu strategiju odlučio kako bi dokazali da nema nikakvog razloga da Marić sada podnese ostavku.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je uvjeravao novinare da su »skoro svi Milanovićevi ministri povrijedili načelo obnašanja dužnosti«, a da nitko od njih nakon takve odluke Povjerenstva nije napustio Vladu, pa da to stoga ne mora niti Zdravko Marić.


Bačićev novi podatak


U međuvremenu je Bačić shvatio da je govorio stvari koje nemaju baš veze s istinom, jer samo su dva člana Vlade Zorana Milanovića povrijedila načelo obnašanja dužnosti, k tome i u puno benignijem obliku nego Marić. Zato je jučer Bačić izašao s drukčijim podatkom.


– Potrudio sam se tijekom jutra i našao da je 13 ministara iz Milanovićeve vlade bilo ili u klasičnom sukobu interesa ili su povrijedili načelo obnašanja dužnosti ili su na neki treći način kršili Zakon o sprečavanju sukoba interesa. I nitko od njih nije zbog toga podnio ostavku – izjavio je Bačić.




On, dakle, tvrdi da je Dalija Orešković u svom mandatu bila nepopustljiva prema Vladi predvođenoj SDP-om. Kad bi se u svjetlu ovih Bačićevih izjava tumačilo raniju kritiku HDZ-a da je Dalija Orešković politizirala Povjerenstvo, ispalo bi da ga je ona koristila kao sredstvo protiv SDP-a, s čime se u HDZ-u nikako ne slažu.


Do ovakvog je apsurda dovela HDZ-ova obrana ministra financija. Još je nešto jako važno u vezi s argumentacijom kojom Bačić negira potrebu da se Marić povuče. Tomislav Karamarko je ostavku u Vladi podnio jer, nakon rušenja Tihomira Oreškovića, nije uspio formirati novu parlamentarnu većinu. Ipak, novinari su Bačića pitali »zašto je zbog odluke Povjerenstva da je povrijedio načelo obnašanja dužnosti Karamarko morao otići, a Marić ne mora«. Bačićev je odgovor bio iznimno zanimljiv.


– U Klubu zastupnika HDZ-a uvjereni smo da ministar Marić ničim nije povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer nije sebi priskrbio bilo kakvu korist koja bi mu osporavala daljnje obnašanje dužnosti – naglasio je Bačić.Iznad Povjerenstva

U Klubu HDZ-a, znači, misle da su iznad ovog Povjerenstva, da zaključci tog tijela nisu relevantni jer konačnu odluku krši li netko Zakon ili ne donosi – Klub HDZ-a. U Povjerenstvu, pak, procjenjuju da je realno da će oni, usvajanjem novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, biti smijenjeni. Nataša Novaković rekla je u intervjuu za Novu TV da se to pravno rješava tako da se u prijelazne i završne odredbe stavi odredba prema kojoj »s novim zakonom ide i novo povjerenstvo i to je to«. Prema aktualnoj verziji prijedloga novog zakona, dostupnog na portalu e-savjetovanja, takva mogućnost ne postoji.


Prema prijedlogu koji je Vlada početkom kolovoza poslala na javnu raspravu, sadašnji saziv Povjerenstva nastavio bi funkcionirati do kraja mandata, do početka 2023. godine. Međutim, od početka rujna i objave izvještaja o provedenom javnom savjetovanju, nema nikakvih vijesti o tom zakonu, o kojemu se govorilo da će biti usvojen na vrijeme kako bi stupio na snagu prvog dana 2019. godine.


– Činjenica je da se u Ministarstvu uprave rade izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali nisam čuo da se njima planira ukidanje Povjerenstva. O tome se nigdje nije raspravljalo, ne znam odakle predsjednici Povjerenstva ova informacija – komentirao je Bačić.


Formalni propust


No, ne bi ovo bio presedan. Sadašnja parlamentarna većina prošle je godine usvajanje novog zakona o pravobranitelju za djecu iskoristila za smjenu tadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić prije isteka mandata. Naime, Ustavni sud naložio je Saboru da ponovo usvoji taj zakon i to zato što nije bio usvojen zadovoljavajućom većinom glasova saborskih zastupnika.


Taj formalni propust iskorišten je i za izradu izmjena zakona, a u prijelazne odredbe uglavljeno je da će u roku od 90 dana od stupanja na snagu novog zakona nadležni saborski odbor predložiti Saboru najmanje dva kandidata za pravobranitelja za djecu. Tako je Ivana Milas Klarić, prema čijem je radu, a posebno liberalnim stavovima, HDZ bio kritičan iz prijelaznih i završnih odredbi novog zakona shvatila da je smijenjena.