Poruka Bandiću

HDZ-ovci opet nagovaraju Plenkovića da u svibnju raspiše izbore. Bandiću poručuju da ne pristaju na ucjene

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Posljednjih tjedana se u vrhu HDZ-a razmatra mogućnost spajanja parlamentarnih s europskim izborima, koji se održavaju 23. svibnja. I opet, neslužbeno doznajemo, neki HDZ-ovi dužnosnici pokušavaju uvjeriti Plenkovića da bi to bilo dobro za stranku



ZAGREB Dok je dio koalicijskih partnera premijera Andreja Plenkovića proteklih dana oštro govorio o sumnjivim okolnostima u kojima raste broj zastupnika u Klubu Milana Bandića, iz HDZ-a nitko o tome nije ništa kritički rekao. No, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, izjavio da će se ići na prijevremene parlamentarne izbore u slučaju da će taj Klub gradonačelniku Zagreba služiti kako bi ucjenjivao Vladu i svoju podršku u Saboru uvjetovao novcem iz državnog proračuna za određene, njemu važne projekte.


Riječ je o pismu namjere prema Vladi koje je neki dan najavio Bandić i to s »pet zajedničkih prioriteta« Zagreba i Hrvatske, Imunološki zavod, dječja bolnica, 60 niskopodnih tramvaja, tračnička veza sa zračnom lukom Franjo Tuđman i projekt Zagreb na Savi.


Smanjiti apetite


Jasno je, dakle, da HDZ-u nimalo ne smeta samo bujanje Bandićevog Kluba, kakve god metode bile u pozadini tog procesa, ako se na ovaj način jača parlamentarna većina. Ali, brine ih da bi Bandić mogao poželjeti svoj Klub iskoristiti i u svrhu prebacivanja određenih zagrebačkih projekata na teret državnih financija i HDZ mu poručuje da bi u tom slučaju radije odabrali prijevremene izbore. Vjerojatno misle da će ovako uvjeriti Bandića da smanji apetite, s obzirom da njegova politička opcija tradicionalno jako loše prolazi na izborima za Sabor, pa bi mu se Klub što ga je okupio mogao rasplinuti kao mjehur od sapunice.




– Nisam vidio tih pet zahtjeva, ali nema nikakvih ucjena. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene, već smo vam to rekli. Tko će ucjenjivati, ne može biti dijelom vladajuće koalicije, ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore, izjavio je jučer Jandroković u odgovoru na novinarsko pitanje shvaća li popis Bandićevih zahtjeva kao ucjenu Vlade.


Prvi put je visoki dužnosnik HDZ-a u ovom kontekstu spominjao prijevremene izbore. Nije nebitno ni što je to učinio Jandroković, koji je već ranije u nekoliko navrata, primjerice u vezi s velikim zaradama savjetnika izvanredne uprave Agrokora, iznosio stavove koji su predstavljali iskorak u retorici HDZ-a.


Tko bi ucjenjivao vladu?


E sad, pitanje je može li se Bandić u svakom trenutku osloniti na svih 12 zastupnika , čak i ako bi htio ucjenjivati Vladu. Robert Jankovics, predsjednik ovog Kluba, odlučno odbacuje takvu mogućnost.


– Mi nismo niti ćemo ikad biti sredstvo Bandićeve ucjene Vlade. Nismo se okupili u tu svrhu. Nema ni govora da bismo se mi postavili u smislu ako Vlada neće ovo prihvatiti, onda ćemo mi nešto poduzeti. Ni do besplatnih udžbenika nije se došlo ucjenom nego isključivo razgovorom. Samo razgovori i razgovori, kazao nam je jučer Jankovics.


Dio »bandićevaca« vjerojatno je spreman s gradonačelnikom Zagreba ići »i u vatru i u vodu«, pa makar izazvali prijevremene izbore, ali nema ih više od pet, šest. I s toliko bi zastupnika Bandić također bio u stanju ucjenjivati Plenkovića. No, kako mu je poručio Jandroković, upustio bi se tako u političku avanturu koja bi mogla završiti raspuštanjem Sabora i prijevremenim izborima na kojima bi on krahirao. Nije to sigurno interes pragmatičnog Bandića.


Inače, sam je premijer, na spomenutom ovotjednom koalicijskom sastanku, upozorio neizravno prisutne da imaju na umu mogućnost prijevremenih izbora. Ali, ne zbog eventualnih Bandićevih ucjena nego u slučaju da većina u Saboru neće moći funkcionirati. »Ako nećemo moći surađivati, doći će do miješanja karata«, rekao je Plenković tijekom rasprave o kritikama Milorada Pupovca i Darinka Kosora na račun rasta Bandićevog Kluba.


Spojiti parlamentarne s euroizborima


Neovisno o postupcima Milana Bandića, u vodstvu HDZ-a se već skoro godinu i pol dana, s vremena na vrijeme, raspravlja o prijevremenim izborima. Dio stranačkih dužnosnika ustrajno nagovara Plenkovića da iskoristi propadanje SDP-a i putem izbora osnaži poziciju Vlade i HDZ-a.


Ali, premijerov je argument uvijek bio isti, on ne sumnja da bi HDZ pobijedio na tim izborima, ali nije siguran da bi potom imao s kim koalirati. Posljednjih tjedana se, pak, u vrhu HDZ-a razmatra mogućnost spajanja parlamentarnih s europskim izborima, koji se održavaju 23. svibnja. I opet, neslužbeno doznajemo, neki HDZ-ovi dužnosnici pokušavaju uvjeriti Plenkovića da bi to bilo dobro za stranku. No, premijer još navodno nije promijenio svoj stav.