Samo jedan mandat

HDSSB i HKS u “izbornom minusu” od 20 tisuća kuna

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Za kampanju je ta koalicija uprihodovala 820 tisuća kuna, a potrošila 20 tisuća kuna više. Glavninu prihoda, 620 tisuća, osigurala je od donacija, a posebno darežljivi bili su građani i obrtnici, to jest fizičke osobe koje su na koalicijski račun uplatile 540 tisuća kuna



ZAGREB Prijevremene izbore za Hrvatski sabor koalicija HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruže Tomašić zaključila je sa samo jednim zastupničkim mjestom i manjkom od 20 tisuća kuna, otkriva cjelovito izvješće o financiranju kampanje objavljeno na stranicama HDSSB-a.


 Ta je koalicija na izbore izašla u dvije slavonske izborne jedinice i unatoč činjenici da je na listama imala brojne bivše zastupnike i lokalne dužnosnike, saborski mandat izborio je samo HDSSB-ov Branimir Glavaš.


 Za kampanju je uprihodovala 820 tisuća kuna, a potrošila 20 tisuća kuna više. Glavninu prihoda, 620 tisuća, osigurala je od donacija, a posebno darežljivi bili su građani i obrtnici, to jest fizičke osobe koje su na koalicijski račun uplatile 540 tisuća kuna.




 Ostvareni manjak koaliciju ne bi trebao zabrinjavati, jer bi ga mogla pokriti naknadom od 135 tisuća kuna, koliko joj pripada s obzirom na jedno osvojeno mjesto u Saboru.


 Cjelovito izvješće o financiranju kampanje, HDSSB i Konzervativci učinili su dostupnim javnosti ranije nego su morali – rok za to je ponoć 26. listopada.


 Isto je ranije napravio i IDS te nekoliko manjih stranaka koje nisu ušle u Sabor, poput Međimurskog demokratskog saveza, Stranke umirovljenika, Zagorske stranke, Zelenog saveza, pravaške koalicije Pomak.


 Sve stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na izborima 11. rujna morale su do 11. listopada dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu cjelovit financijski izvještaj o financiranju promidžbe, a istovjetna izvješća moraju i javno objaviti, s rokom do ponoći 26. listopada.