Reakcije na izjave

“Grubo je pogriješila”: Udovice branitelja povrijeđene izjavom predsjednice Republike

Hina

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: D. LOVROVIĆ

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: D. LOVROVIĆ



Udruga udovica hvatskih branitelja iz Domovinskog rata poručila je u otvorenom pismu predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović da su udovice duboko povrijeđene njezinom izjavom o »pojedincima s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja«.


Predsjednica udruge Rozalija Bartolić izjavila je u četvrtak na konferenciji za novinare da je ta izjava »grubo povrijedila u prvom redu nas udovice hrvatskih branitelja, sve hrvatske braniteljice i branitelje, sve stradalnike iz Domovinskog rata, kao i sve one kojima su na srcu nacionalni interesi hrvatske države«.


Pritom je ocijenila da se Grabar-Kitarović »grubo ogriješila o obveze koje proizlaze iz njezina mandata kao predsjednice Republike« jer je podijelila hrvatske građane na »rubne i elitne«, a kao predsjednica svih hrvatskih građana ne smije ih dijeliti ni po kojoj osnovi.


Udovice su na prosvjedu u ponedjeljak, organiziranom zbog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, iznijele samo neprijeporne i čvrste činjenice, tvrdi Bartolić.»Mi smo u puno navrata naglašavali da smo za mir i dijalog, ali kako razgovarati s nepokajanim zločincem, koji se nije ni malo odmaknuo od ideja koje su nam uzrokovale toliko zla«, upitala se.

Udovice smatraju da posjet Vučića Hrvatskoj nije polučio pozitivne rezultate, a očito je da za njega predsjednica nije bila spremna. Vučić je donio podatke o samo tri nestale osobe, pa bi se takvim tempom sudbina tih ljudi riješila tek za 100 godina, rečeno je na konferenciji.