Predsjednica u Brazilu

Grabar-Kitarović se susrela s guvernerom države Sao Paulo Geraldom Alckminom

Hina

Foto: predsjednica.hr

Foto: predsjednica.hr

Susretom s Alckminom predsjednica je počela dvodnevni radni posjet Brazilu, državi kojom završava svoju južnoameričku turneju, nakon Argentine i Čilea



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u ponedjeljak navečer s guvernerom države Sao Paulo Geraldom Alckminom, priopćio je Ured predsjednice, dodajući da je tijekom razgovora utvrđeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Brazila dobri ali kako je suradnji potrebno dati bolji smjer i sadržaj.


Susretom s Alckminom predsjednica je počela dvodnevni radni posjet Brazilu, državi kojom završava svoju južnoameričku turneju, nakon Argentine i Čilea.Tijekom razgovora ona je istaknula da su »bilateralni odnosi dviju država dobri, no kako je suradnji potrebno dati relevantan smjer i konkretan sadržaj kako bi se odnosi uzdigli na višu razinu«, kaže se u priopćenju.

Kao dodatni okvir za jačanje bilateralne suradnje predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a u tom smislu kazala je kako je Brazil strateški partner EU-u u Latinskoj Americi te stoga može značajnije pridonijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u cijeloj Latinskoj Americi.


Istaknula je pritom potporu Hrvatske u jačanju suradnje Europske unije i Mercosura kao i lidersku ulogu Brazila unutar Mercosura, trgovinskog bloka četiriju južnoameričkih zemalja.




Govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica je poručila kako je potrebno uložiti dodatne napore za upoznavanje novih gospodarskih prilika u objema državama kako bi se definirale mogućnosti gospodarske suradnje u trgovini, ulaganjima i zajedničkom poslovanju. Naglasila je kako je jedan od ciljeva njezinog posjeta Brazilu definirati nove oblike gospodarske suradnje.


Veliki potencijali suradnje postoje u brojnim područjima poput metalske industrije, graditeljstva, brodogradnje, turizma i pomorskog prometa, a predsjednica je posebice istaknula zainteresiranost RH za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori, strojevi i farmaceutski proizvodi, nastavlja se u priopćenju.


Dodaje se da je u ime hrvatske poslovne zajednice Kolinda Grabar-Kitarović navela hrvatske tvrtke Končar, Gredelj, Petrokemiju i druge koje imaju kapacitet za izvoz, a posebice je naglasila IT tvrtku Infobip koja je svoje podružnice otvorila i u Sao Paulu.


Za hrvatsku zajednicu u Brazilu, koja je najbrojnija upravo u gradu Sao Paulu, predsjednica Grabar-Kitarović i guverner Alckmin kazali su kako je most suradnje dviju zemalja, a tijekom razgovora prisjetili su se i nogometne utakmice između domaćina Brazila i reprezentacije Hrvatske, kojom je započelo Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014.