Pantovčak

Grabar-Kitarović primila izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskoga obrednog zdruga Jazovka

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Predsjednica Republike ponovila je svoje uvjerenje kako svaka žrtva ima pravo na obilježen grob. Očekuje stoga da će nadležne državne institucije stvoriti uvjete da se istraže sva mjesta masovnih zločina tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća te omogućiti identifikaciju i pokop žrtava, navodi se na kraju priopćenja



ZAGREB U povodu nedavno održane komemoracije maceljskim žrtvama te predstojećeg spomen-pohoda za žrtve ubijene kod jame Jazovke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.


Predstavnici obiju udruga zahvalili su Predsjednici na brizi o dostojanstvenom obilježavanju žrtava komunističkih zločina i na osobnom dolasku u Macelj.


Tijekom razgovora istaknuto je kako u Hrvatskoj postoji 940 evidentiranih grobišta ratnih i poratnih zločina komunističkog režima, od koji je samo jedan posto istraženo.




Oba izaslanstva očekuju da će nadležne državne institucije nastaviti istraživati grobišta, ekshumacije i identifikaciju žrtava, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.


Udruga Macelj 1945. obavijestila je Predsjednicu kako je Vladi Republike Hrvatske uputila prijedlog zakona o spomen-području Macelj, koje bi, sukladno prijedlogu, bilo jedinstveno mjesto iskazivanja poštovanja žrtvama komunističkog režima.


Predsjednica Republike ponovila je svoje uvjerenje kako svaka žrtva ima pravo na obilježen grob. Očekuje stoga da će nadležne državne institucije stvoriti uvjete da se istraže sva mjesta masovnih zločina tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća te omogućiti identifikaciju i pokop žrtava, navodi se na kraju priopćenja.