Predsjedničin apel

Grabar-Kitarović pisala Macronu: Nemojte odustati od traganja za kapetanom Miškićem

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Kapetan Bourbon Rhodea je Hrvat Dino Miškić



ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je u pismu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se razmotri odluka o obustavljanju potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom za koje mnogi vjeruju da bi mogli biti živi deset dana nakon potonuća njihova broda Bourbon Rhodea.


Grabar-Kitarović je zamolila predsjednika Macrona da se svojim autoritetom zauzme za ponovno razmatranje odluke o obustavljanju potrage te da se ne odustane od traganja za kapetanom Dinom Miškićem i njegovim članovima posade sve dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom, doznaje se u nedjelju iz ureda predsjednice o sadržaju pisma.


Brod Bourbon Rhode koji je imao 14 članova posade, potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, a potraga za nestalima trajala je tjedan dana i rezultirala pronalaskom trojice živih i četvorice poginulih članova posade.




Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda.


Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Kapetan Bourbon Rhodea je Hrvat Dino Miškić.


Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda »Bourbon Rhode«, među kojima je i kapetan Miškić, obitelj Miškić je u subotu uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.


»Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za sedam nestalih članova posade broda ‘Bourbon Rhode’, među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene, a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana«, stoji u otvorenom pismu obitelji Miškić.


Nadu da je Miškić živ izrazio je u nedjelju i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te rekao kako nisu sve mogućnosti za pronalaženje iscrpljene i da je trgovačkim brodovima naređeno da motre područje potonuća broda Bourbon Rhodea.


»Izdane su upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ«, rekao je Grlić Radman novinarima na 28. obljetnici utemeljenja 144. brigade Hrvatske vojske – Sesvete.


Prefektura Martinique rekla je u subotu kako od 1. listopada nije pronađeno ni jedno tijelo. »Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa čak i dobro opremljenih je bitno smanjena«, naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse.